【有數得計】保險精算師:買保險,如入賭場買大細

88 回覆
8 Like 4 Dislike
如果佢個平台有埋定期險比較就好了

呢d平台似收錢賣廣告
儲蓄危疾個比較勁多宏利

定期險其實大致差不多 但大多要keep住比錢先有保障 50歲打後條數好甘 仲有唔係保終身 仲有係淨掉堆錢出去
留名等睇精算撚出嚟打飛機
其實一個有正常邏輯思維嘅人都應該諗到保險係搵笨柒,一間公司竟然可以靠買起你嘅風險去搵大錢,應該都知道你付出嘅金錢嘅價值係大過你會承受嘅風險,係數學角度買保險呢個choice係唔rational

唔係咁諗

你付出既錢係大過你expected losses, 呢個係保險公司賺錢既原因

但買保險係拎黎避 low freq但 high severity既loss. 你硬係要諗輸贏既話,其實你一有得claim就已經係贏左保險公司

人壽保險,一買講緊幾十年嘅事,如果一間保險無穩健嘅盈利能力,點保證你70年後有理賠能力

但商業社會,你over price, 客會走。所以人哋精算計嘅係平衡
保險既原意係想封左個蝕本門wo,
係講緊一個人願意攞多d錢出黎防止自己輸到爆廠wo
用輸贏/賺蝕概念講根本就是on9
以上講緊保障單

儲蓄單,投連單就另計,
果d就真係純cap水用

保險同賭博最重要嘅分別

賭,你唔落注就唔會出現「贏輸」嘅風險
保險,你唔買唔會令你唔早死、唔病
保險既原意係想封左個蝕本門wo,
係講緊一個人願意攞多d錢出黎防止自己輸到爆廠wo
用輸贏/賺蝕概念講根本就是on9
以上講緊保障單

儲蓄單,投連單就另計,
果d就真係純cap水用

保險同賭博最重要嘅分別

賭,你唔落注就唔會出現「贏輸」嘅風險
保險,你唔買唔會令你唔早死、唔病

所以話篇新聞嗰條友唔知係有心定無意,攞賭錢黎做比喻,實有班人睇完理解錯之後衝出黎柒 兩樣嘢根本目的唔同,點可以咁比較

定期險其實大致差不多 但大多要keep住比錢先有保障 50歲打後條數好甘 仲有唔係保終身 仲有係淨掉堆錢出去

你咁諗通常買唔夠保額,兩頭唔到岸
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1481507401910637&id=836637239730993

comments 班盲反撚 個比喻用腦諗吓都知會誤導人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞