【有數得計】保險精算師:買保險,如入賭場買大細

88 回覆
8 Like 4 Dislike
其實一個有正常邏輯思維嘅人都應該諗到保險係搵笨柒,一間公司竟然可以靠買起你嘅風險去搵大錢,應該都知道你付出嘅金錢嘅價值係大過你會承受嘅風險,係數學角度買保險呢個choice係唔rational

唔係咁諗

你付出既錢係大過你expected losses, 呢個係保險公司賺錢既原因

但買保險係拎黎避 low freq但 high severity既loss. 你硬係要諗輸贏既話,其實你一有得claim就已經係贏左保險公司

斷腳賠返幾十萬比你,你係咪好想「贏」先?我寧願唔要果幾十萬,個身冇病冇痛好過。冇人想「故意出事」黎claim保險架。

買保險原意唔係想「贏」保險公司的。

我意思咪就係咁lor, 你睇唔倒我話「你硬係要諗輸贏」咩?

我唔係話緊你,我係屌緊最上面果個

數學角度 笑死人咩

你斷腳同買保險係唔related,唔會話你買左保險斷腳嘅probability就會有變,如果係比買保險去補償你嘅風險,不如拎d錢去投資d有更好回報嘅嘢好過,我識人佢生cancer,好在佢發現得早,成個療程用左8萬幾,佢有買保險,所以有得claim,但係佢供保險供左好多年都已經供左10幾廿萬,即係話佢當年如果冇買保險其實仲多錢淨,仲未計佢如果拎左d錢去買d有回報嘅嘢嘅opportunity,呢個case只係我見過嘅其中一個,我真心想同上面講一句,屌你老母
其實一個有正常邏輯思維嘅人都應該諗到保險係搵笨柒,一間公司竟然可以靠買起你嘅風險去搵大錢,應該都知道你付出嘅金錢嘅價值係大過你會承受嘅風險,係數學角度買保險呢個choice係唔rational

唔係咁諗

你付出既錢係大過你expected losses, 呢個係保險公司賺錢既原因

但買保險係拎黎避 low freq但 high severity既loss. 你硬係要諗輸贏既話,其實你一有得claim就已經係贏左保險公司

斷腳賠返幾十萬比你,你係咪好想「贏」先?我寧願唔要果幾十萬,個身冇病冇痛好過。冇人想「故意出事」黎claim保險架。

數學角度 笑死人咩

你斷腳同買保險係唔related,唔會話你買左保險斷腳嘅probability就會有變,如果係比買保險去補償你嘅風險,不如拎d錢去投資d有更好回報嘅嘢好過,我識人佢生cancer,好在佢發現得早,成個療程用左8萬幾,佢有買保險,所以有得claim,但係佢供保險供左好多年都已經供左10幾廿萬,即係話佢當年如果冇買保險其實仲多錢淨,仲未計佢如果拎左d錢去買d有回報嘅嘢嘅opportunity,呢個case只係我見過嘅其中一個,我真心想同上面講一句,屌你老母

做保險公司係睇晒成個pool去計保費,你用你身邊朋友單一個做case,冇錯佢供的錢比claim的錢少,但唔通另一個客供的錢少claim的錢多又要同你講咩。

另外如果你個朋友發現得遲咁洗費就唔止8萬幾啦喎。

拎自己身體黎做opportunity cost,搞笑。

唔係咁諗

數學角度 笑死人咩

做保險公司係睇晒成個pool去計保費,你用你身邊朋友單一個做case,冇錯佢供的錢比claim的錢少,但唔通另一個客供的錢少claim的錢多又要同你講咩。

另外如果你個朋友發現得遲咁洗費就唔止8萬幾啦喎。

拎自己身體黎做opportunity cost,搞笑。

佢未到要自己買保險嘅年紀嘛?
保險通常贏 買保險係令自己輸少D
買保險 無事故然好啦,有事claim錢好似乞錢咁,死r爛r

買完保險 有事都claim唔倒
唔係保險公司算死草 應該好多人買
客人 為左保障
保險公司:通殺
遲下又係變sell野平台

exact7ly
咩新聞都好 
講講下一定拉埋去買樓度

客人 為左保障

有事死R爛R係間公司做得差做臭個朵
但保險原理本身係正面的。
搭飛機成日都claim
一係sell 野平台 一係就智障 十萬月薪走出黎做個冇profit making 既business model

客人 為左保障

冇錯,市面如果冇保險睇下有幾多生意要拖同幾多法例推行

大保險公司一般就應賠則賠,個pool咁大都唔驚賠足俾人

客人 為左保障

其實係睇條款賠的,有客claim唔到可能係條款寫明唔包,但個客又覺得應該要claim,所以先以為保險公司仆街,但其實係自己輸打贏要。

試下條款包但保險公司唔賠丫,告到佢仆街都得丫。

客人 為左保障

其實係睇條款賠的,有客claim唔到可能係條款寫明唔包,但個客又覺得應該要claim,所以先以為保險公司仆街,但其實係自己輸打贏要。

Agent 既質素都有好大關係, 大把保險agent 都唔知自己賣緊乜
講真, 你身體有事就算保險賠凸都係輸
健康唔可以用錢黎量化

唔係咁諗

咪係,買保險係用黎以防萬一,唔係用黎賺錢

希望透過買保險賺錢=咒自己大病甚至死

客人 為左保障

Agent 既質素都有好大關係, 大把保險agent 都唔知自己賣緊乜

所以好多時都係仆街agent鳩吹出事,件product本身只係份contract,白紙黑字寫曬條款
保險通常贏 買保險係令自己輸少D

成日拎保險同投資比較,其實保險既cost 唔應該佔你收入10%。。。

算撚數啦你,邊間U畢業呀你?讀邏輯思維系呀?
一個超簡化case(數字全鳩作),我當一開波無買保險,一年之內你會有1%機會大病/意外,要1m醫療費

即係:
99% -> $0 loss
1% -> $1m loss -> 你唔夠錢俾,甚至會破產

我當無interest,咁保呢個risk嘅保險就會收1m*0.01 + x (總之會收多少少),我當15000

買咗保險就會變咗:
100% -> $15000 ,因為你買咗保險,如果中咗嗰1%,可以claim 1m loss,所以無論你有冇大病/意外到都係俾15000

簡單講句如果你只睇expected value你呢世都唔好買保險,咁你就賭嗰1%唔會發生,你買保險就係用個固定cost去避免呢啲extreme loss,即係減低/消除個variance

重申多次數字只係鳩作

有錯屌細力啲
買唔買睇你覺得自己條命有幾值錢啦
精算師往往與公務員、醫生、律師等睇齊,可申請九成樓按。

笑死人

新雄雞認証9按職業

【鄉郊新樓】買Park Yoho 11種職業可申請九成按揭

新地(016)元朗Park Yoho Genova與同系Park Yoho一樣,指定的11種職業及總薪級表第34點以上的公務員或醫管局僱員可以申設樓價九成樓按,而其他職業人士只能最多借八成。

11種職業分別為:註冊建築師、會計師、測量師、獸醫、牙醫、醫生、註冊護士、精算師、律師、特許金融分析師、民航機師。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170620/56853096

CFA都算一種職業
一個超簡化case(數字全鳩作),我當一開波無買保險,一年之內你會有1%機會大病/意外,要1m醫療費

即係:
99% -> $0 loss
1% -> $1m loss -> 你唔夠錢俾,甚至會破產

我當無interest,咁保呢個risk嘅保險就會收1m*0.01 + x (總之會收多少少),我當15000

買咗保險就會變咗:
100% -> $15000 ,因為你買咗保險,如果中咗嗰1%,可以claim 1m loss,所以無論你有冇大病/意外到都係俾15000

簡單講句如果你只睇expected value你呢世都唔好買保險,咁你就賭嗰1%唔會發生,你買保險就係用個固定cost去避免呢啲extreme loss,即係減低/消除個variance

重申多次數字只係鳩作

有錯屌細力啲

Ok la, 都係講tail risk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞