【有數得計】保險精算師:買保險,如入賭場買大細

88 回覆
8 Like 4 Dislike
遲下又係變sell野平台
咁即係有咩保險抵?
咁即係有咩保險抵?

份份約唔同?
會計係計已發生咗嘅野,而精算就係估計將來會發生的事。

買保險
一係出事無得賠
一係拖你幾年
衰過賭錢

保險衰的位在於條款,佢set到有咁麻煩得咁麻煩
一般人好少花咁多心機時間去recview
買保險唔好諗咩輸贏,個概念出發點都唔係咁
其實一個有正常邏輯思維嘅人都應該諗到保險係搵笨柒,一間公司竟然可以靠買起你嘅風險去搵大錢,應該都知道你付出嘅金錢嘅價值係大過你會承受嘅風險,係數學角度買保險呢個choice係唔rational
精算師往往與公務員、醫生、律師等睇齊,可申請九成樓按。

笑死人
精算師往往與公務員、醫生、律師等睇齊,可申請九成樓按。

笑死人

新雄雞認証9按職業

【鄉郊新樓】買Park Yoho 11種職業可申請九成按揭

新地(016)元朗Park Yoho Genova與同系Park Yoho一樣,指定的11種職業及總薪級表第34點以上的公務員或醫管局僱員可以申設樓價九成樓按,而其他職業人士只能最多借八成。

11種職業分別為:註冊建築師、會計師、測量師、獸醫、牙醫、醫生、註冊護士、精算師、律師、特許金融分析師、民航機師。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170620/56853096
買保險
一係出事無得賠
一係拖你幾年
衰過賭錢

保險衰的位在於條款,佢set到有咁麻煩得咁麻煩
一般人好少花咁多心機時間去recview

一般人都唔明product design, set exclusion 係減低保費既方法。咩都包咪貴囉
其實一個有正常邏輯思維嘅人都應該諗到保險係搵笨柒,一間公司竟然可以靠買起你嘅風險去搵大錢,應該都知道你付出嘅金錢嘅價值係大過你會承受嘅風險,係數學角度買保險呢個choice係唔rational

唔係咁諗

你付出既錢係大過你expected losses, 呢個係保險公司賺錢既原因

但買保險係拎黎避 low freq但 high severity既loss. 你硬係要諗輸贏既話,其實你一有得claim就已經係贏左保險公司

你身上邊樣野唔係profit making.
你又數學又盛,學左law of large number 未。
無知真係恐怖

唔係咁諗

你付出既錢係大過你expected losses, 呢個係保險公司賺錢既原因

但買保險係拎黎避 low freq但 high severity既loss. 你硬係要諗輸贏既話,其實你一有得claim就已經係贏左保險公司

斷腳賠返幾十萬比你,你係咪好想「贏」先?我寧願唔要果幾十萬,個身冇病冇痛好過。冇人想「故意出事」黎claim保險架。

買保險原意唔係想「贏」保險公司的。

唔係咁諗

斷腳賠返幾十萬比你,你係咪好想「贏」先?我寧願唔要果幾十萬,個身冇病冇痛好過。冇人想「故意出事」黎claim保險架。

我意思咪就係咁lor, 你睇唔倒我話「你硬係要諗輸贏」咩?
又夠鐘打飛機

唔係咁諗

我唔係話緊你,我係屌緊最上面果個

唔係咁諗

我唔係話緊你,我係屌緊最上面果個

數學角度 笑死人咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞