其實黑廁有咩問題?

254 回覆
55 Like 617 Dislike
唔係,你睇圖就明,圖入面係floor drain,但坐廁都係同一道理
如果公共pipe duct係單位入面呢隻係唔會再出現
屋宇署 APP93 有講呢樣, 而且pipe duct 係唔計入樓面面積
發展商做晒出走廊都無咩所謂

但又掉返轉咁講呀, 通常爆都係爆個曲, 直身喉好小出事
爆完係唔會爆到周圍係呀, 但會由sunken 位滲落下一層
睇你點睇啦
商場有成個鮮風system,呢樣已經差好遠

屋企裝把夠力既扇接出街又會嘈d or 本身要花多d 改動接出街又麻煩
同商場廁有人maintenance 住,除非住宅黑廁都好勤力咁抺水珠,唔係好易有陣up 味
就算係曲,有石屎包住,同埋只係得一個廁所壓力好細,好難會「爆」
但你啱,用耐佐的確有可能滲漏落下一層
不過就未算係層主講個種「爆」好大獲,我亦都唔覺得呢個係黑廁既缺點
咁黑廁把扇發展商一定包埋, 一定夠力
因為BD有講要5 個ACH

但用十年後就
你通風做到商場/酒店級數其實冇問題
但有幾多間屋有能力做
呢到明 但呢張係咪部分圖黎? 應該條喉之後繼續走 睇唔到再經邊到橫行/落去再到達主喉?
其實都係嗰句, 明廁都一樣會有sunken 問題, 所以呢個跟本唔關黑唔黑廁事除非起到好似新公屋咁全部直駁出街
但嗰隻做法真係太柒
我反而覺得黑廁對COVID 無咁恐懼,自己管理好,裝UVC 消毒燈就得

我住緊明廁,COVID 以黎無撚開過個窗,抽氣扇又要檢查有無入氣位。
長開 有咩問題
一路橫到出去pipe duct/ 外牆
呢隻做法都有一個好處, 就係個地台去水隔氣唔會再出現係下一層樓
通隔氣唔洗求下面個業主

做sunken 既地台去水會做top access type
抽氣黎關uv乜事
光厠 有陽光 射入
陽光可殺菌除濕除味
厠所會乾爽好多

黑厠水氣難散,陰陰濕濕
某d 地方浴室寶風力不到,長濕易有菌,影响健康
再者,浴寶 普偏風力較弱~勁極有限,效能遠低於太陽光

所以點解光厠咁重要
呢家有啲機係抽濕連UVC 消毒。 黑廁除左濕氣高,無陽光消毒都係問題
屋企果個有都會間唔中有臭味 可能個抽氣太大力

而家仲要疫症垂直感染
邊敢開…
長開啦
開住沖完涼啲濕氣好快乾
酒店都係黑廁
知道了 個地台跌級做到行喉管路線

另外問多句 見人講bulkhead天花
其實算唔算同類野 但收係天花既分別
明廁有自然光係會舒服D
朝早起身刷牙洗臉感覺精神少少
同睡房起身果下陽光曬落黎道理一樣

但係有窗我都唔鍾意開 寧願長開抽氣扇
關窗唔開抽氣扇一樣會有霉
試過幾鑊一開窗無幾日就會發現有強
有一次仲要係平時街見到既兩倍大體型
本身屋企幾乾淨都無用

女朋友屋企係黑廁
每次去都感覺到浸濕氣同up味
不過可能佢地少開抽濕先會咁
痾住屎沖住涼有陽光射入嚟個feel係relax好多

未試過嘅人唔會明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞