其實黑廁有咩問題?

254 回覆
55 Like 617 Dislike
香港有 英國冇
你肯定
更換/清洗黑廁的抽氣扇好麻煩喎
除左自己係窗邊既企缸沖涼之外,我係長開

下午有陽光直射入廁所,係一件好爽既事
但廁所門會有百葉,本身for空氣流通,但都會好應聲,你響廁所既一舉一動,響廳既人都會知,根本就係聲演....
其實1都好難清潔架,只能夠話你有權換左佢咁解....
如果你部浴室寶係開24既,的確同光廁分別唔大,但試問有幾多人會咁做?
臭,濕
因為公屋係光廁
所以公屋仔好鐘意拎住呢樣野打飛機
無同人共用已經爭好遠
同人共用嗰款你唔開抽氣扇即係隔離屋all 屎有機會係你屋企出
嗰隻你屋企有無人都好都要長著抽氣扇先搞得掂
「唔會係層主講個個因為驚爆渠所以要走外牆所以要有明廁既logic」咩意思?
佢驚爆渠所以要走外牆,你驚爆渠所以要走sunken,唔係咩?
屋企個廁所窗口向西冇阻擋真係好正
針對驚爆渠嚴重後果,黑廁可以行pipe duct,唔一定要外牆,所以爆渠時黑廁唔會特別「大獲」

至於有人提過pipe duct就要sunken就有機會爆。
首先,我都提過sunken係好難會「爆」,只會漏
其次,行pipe duct唔一定要sunken,用唔用sunken 唔係單純因為要行 pipe duct,而係要睇開則擺位,明廁都有機會要sunken。所以sunken非黑廁獨有,唔構成係因為黑廁而引致既缺點

我希望我表達得清楚

題外話,行pipe duct比起行天井仲有其他好處,因為前者比較方便維修,傳播細菌風險細,冇UV照住D渠耐用D
有份畫但都唔知有咩問題,都幾廢下
黑廁個窗對出係天井 會好慘
話明黑廁仲有窗?
反過黎諗
點解公屋有但買成幾球一千萬樓反而無?
預你24小時換氣,點解唔長開?

風扇仔,用得幾多電
外國大部份都黑廁,酒店基本都係全黑廁,又唔見有問題?
細個阿媽教落唔用嘅電器要閂機
本身設計長開既電器閂乜,雪櫃都唔閂架啦。
其實沖完涼 放把風扇入去吹幾個鐘
咪可以解決廁所潮濕問題
係,不過裝浴室寶啦,平時成條地布濕到出水既,浴缸及牆上面又大量水,用幾個鐘風乾燥mode就乾晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞