其實黑廁有咩問題?

254 回覆
55 Like 617 Dislike
平時無沖涼真係會開少少窗等啲陽光曬入黎 感覺好似有消毒咁 心理作用
條屎渠一塞咗就你諗你
難保養 洗唔到排氣喉 抽氣能力隨時間遞減

容錯率細 明厠唔開窗但個排濕都會勁過黑厠好多 黑厠真係無得散 一次抽唔足就關左門足以爆一轉霉菌 唔好彩既話天花片爆漆或者掃口粉發霉 唔及時修正就要等下次裝修先可以徹底解決
浴室寶 or拿把風扇入去吹 咪可以解決潮濕問題
睇啱個屋苑係黑廁
所以想知黑廁有咩唔好 要唔要轉choice
其實你鐘意黑就無問題
我發覺地𥖁質地都好影響
如果雲石,就要硬等佢乾
有啲磚唔知係咪有排水性。係特別快乾
咪就係無先至有囉

黑廁無問題 納米樓無問題 籠屋都無問題
邊個屋苑?
正常商場廁所有fan coil 制冷除濕,同埋打入去嘅鮮風已經除隰
留明
個環境咁濕裝蚊網唔會生銹咩就算係不鏽鋼但係咁幼都應該會生鏽
「黑廁」即是指沒有窗戶的衛浴,由於無窗,缺失自然光線和通風 所以以前建築條例要求一定要有窗 條例原意係好 但執行出嚟又係另一回事

以前啲樓因為條例要整明廁 唔代表所有明廁一定好 大把舊屋苑就住就住將個窗開喺天井 咁又有用?

如果機械式通風可以代替自然通風點解唔好?

冇咗呢條條例 則師畫則既時候多啲彈性/變化 唔係好事?
住過黑廁同明廁
大問題就無咩
但明顯感覺明廁係乾爽同舒服好多
你諗吓住酒店個廁所就知咩feel
唔係答人好心你就收嗲啦😅
明廁都可以機械通風
黑廁問題係你用耐左條風喉積塵積左堆垃圾
你可以點樣清潔?
我沖涼都照開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞