覺唔覺HKU Civil好比人低估

100 回覆
93 Like 93 Dislike
建議ching 下個sem 讀好d math course
準備trans major
elec mech 都好過ieda
人哋問你讀咩科 你都唔知點答好

fyi 唔好可以以為直接揀DA 至少要2.7先揀到
有2.7不如讀其他major
認真,佢知唔知自己靠塊西先得到呢啲?
點解有3 當初會揀ieda?
如果programming ok 有3點解唔揀cepg?
咁撚癲

真心嘅 讀咗一個sem ieda
真係覺得唔多對路
畢業都唔知做咩
又唔夠engine同埋business專
見到師兄畢業做運輸
即係貨櫃碼頭嗰啲logistics and management
你揀到嘅話當然好la
不過都我想做top tier
就要再同fina ecof qfin班人爭
你夠唔夠佢哋鬥先?
趁mse啱啱出result
contact e2i or academic advisor
可唔可以trans其他major
such as CIVL

如果唔得 下個sem apply supplementary major selection
讀mech or elec都好過ieda
起碼畢業真係做到一個工程師

讀工業工程ieda
喺香港有冇聽人講過自己係一個工業工程師?
識得幾個frd返intern
返葵涌碼頭做logistics supply chain operation mgt
但係呢啲 唔係讀ieda major都做到

咪係囉 2/3都係從事返business related
即係engine版bba
我係老闆 寧願揀過真係bba 都好過ieda

咁其實人各有志 睇吓你想做engineer定係banker?
貨櫃碼頭都要人做嘢

其實三大都有
不過中大好聽d 要做system engineering
叫做
CEG 係少d

考到牌 之後 我果屆 我識嘅都有十幾廿個入番

有啲真係IVE 升上黎 當然係少數

但真係有人會考幾分 之後搵十萬
又想水人入civil
考到牌另計啦
有跳槽:否
冇跳槽:是
考牌其實有咩咁難

做番3-5 年 尤其civil 香港英國兩邊考

差少少果d 幾次都考到
fresh grad係少d 但大把poly仔4年考到牌轉入政府
4年就考到個牌?
同埋入政府唔使1年post qualification experience?
GPA冇3點算
PGDE係咪都爭唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞