覺唔覺HKU Civil好比人低估

100 回覆
93 Like 93 Dislike
Civil 嚟講hku client層面係贏晒其他u
Gov 9成收晒hku 大部分client 都係有優勢
唔夠料入收銀/判頭就同其他U career path 差唔多
呢樣真

只不過年中好多傻仔覺得自己讀civil 一定要考牌做專業人士好威威 死chur爛chur幾年 考個廢牌返黎又入唔到政府 為嗰4xk人工捱生捱死 所謂外國consultant 掛羊頭賣狗肉 港資文化 福利少 對員工刻薄 人工每年加得雞碎咁多 日日返工對住嗰啲director 雞蟲咁嘅樣 搭巴士都唔想坐佢隔離嗰種 慘

真正醒嗰啲晨早轉咗行
收銀入2A黎講都係有優勢
但係呢方面可能會變左同UST差距無咁大
要清楚自己目標係咩囉 都有人係唔想做正苦嘅 又或者真係為興趣
都見過有人Civil走左去做ibank 有目標有方向自然有方法做到 degree名只係一個名
你估係得UST係咁咩 呢個大勢黎架
上面都講左 如果你相信你係頂尖嘅 有野心嘅 大可不必考慮CIVIL
去玩高科技先幫到你發大財
唔清楚 但係知有
呢d case其實係絕無僅有 可能你search下已經好快搵到係咩人 唔方便講啦
ust mech表示後悔,cs移晒民,去新加玻
呢個年代仲講傳統工業 civil笑死人咩
big data 搵錢買起成棟樓嘅時候,你仲以10萬月薪打飛機
科大勁係商科,唔係科學工程
正常商科畢業後三年都搵到三萬至四萬,qfin 學系畢業平均55k,其他部門grad平均22-24k,科大地底泥讀書爛grad讀商都搵錢,仲要扮工室冇咁辛苦

不幸入咗科大工程請轉做商科,退一步都要入CS/CE/EE
civil/ mech 工時長,人工底,做業主搵5-8萬以為自己人上人。
畢業5年同學聚會,cs fd已經搞app搵百萬開公司,唔好講興趣 講錢 祝福大家
搞app搵百萬開公司
又話香港no it 原來林鄭媽媽話香港會係亞洲矽谷
Civil 問過electrical 未
好肯定cs最top嗰班係好打過civil最top嗰班
cs嗰班點都要落手做 日日都要解iq題 有時仲要對客 同政府好唔同
點睇依排有入左政府ge fd 話thei 都入到政府
HKU 一屆 civil 都係百二人,單單 CEG 都收廿人,仲未計一大堆人出面挨幾年考牌再入返政府

其實無想像中咁難
好後悔讀左mech 冇讀civil
除咗直接入政府做E呢條路仲有做RSS呢條路嘅
喺乾收銀行完scheme做嘢唔太柒都都可以做親生仔直入ARE咁都畢業幾年輕鬆過4皮啦
好命水啲charter後幾年上埋RE咪同喺政府做E一樣待遇囉 總之喺呢個時勢HKU同UST Civil畢業只要正常發揮都好難會搵唔到食
Trans Major
做人咪咁多幻想 cs fd已經搞app搵百萬開公司
有冇1%人做到呀
fg+4 70k其實已經高過好多做ibank既cs人
肯定無
因果問題 係因為佢本身叻 而唔係因為揀左CS先叻
個個做IT做到發達咩 有人賣保險/賣樓都做到tim啦 係咪叫人去入呢D行?
點樣四年70k? 唔洗做AE?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞