其實香港人大批咁移民去外國, 有冇諗過將來香港會由大陸人做主流??

291 回覆
53 Like 408 Dislike
每次香港人移民去外國, 連登仔 都會興高采烈咁

但你地又有冇諗過, 大批大批香港人走哂去外國, 然後大批大批 大陸人移民來香港
結果將來有一日, 大陸人就會成為主流??

例如,
香港醫生移民去外國, 咁以後係香港睇醫生就會是大陸醫生招呼你, 然後問你拎紅包, 跟住又醫到你殘廢
香港教師移民去外國, 咁以後香港學生 就會由大陸教師負責教書, 然後日日洗腦要學生愛國愛黨

我最驚係有一日, 係香港出街, 食飯 都要用普通話先可以落到單........因為所有員工都變左大陸人, 唔識廣東話
一早變左支那港啦
你又改變唔到
咁又點?我後代都唔會生活係香港
十年已經講左不意外
唔好亂講野呀,無人移民,佢哋去旅行咋,我睇唔到,唔知,唔明,唔理
唔洗驚 呢一日一定會來緊

反正港豬有堂食睇戲得 咁未由佢地受

來緊好快外地會開始唔認香港d專業資格
唔移民就唔會發生?
Agree
此地不留人自有留人處
香港人身分認同早已逝
Asgard is not a place, it's a people.
有咩問題
祖國咁強大
你講嗰啲野完全唔覺得係問題喎
信政府,唔怕
好撚On9囉…

你估世人包括大6人,有冇邊個唔知97前同97後係2個唔同嘅腥港吖????

心個句呀!!!
依家班高官 老野 理我你咩
成班都唔知有冇命到個日 緊係日日奶
咁咪好囉一國一制
嘩 你點諗到架
出糧是工作, 出國是生活!!
只要香港人繼續留係香港, 堅持用廣東話/ 香港文化, 拒絕使用大陸文化
就可以抗衡到大陸人入侵

就好似我以前讀書果陣, 如果有個同學講普通話, 都會被成班同學杯葛/恥笑佢, 日日話佢係「大陸仔」, 搞到佢好無面
家陣就成班香港學生學普通話, 成何體統??
點都好過朱元帥做醫生教師
留港撚等入集中營,現在成功守護過d咩
依家係班教師俾支那人換晒
走左亦根本唔會擔心
同九七前後唔同,呢代移民全部後生要由頭做起,一走就係走,冇錢來來回回
有無諗過移唔移都係咁?
街D細路講緊普通話喇
多謝香港警察搞到而家咁
你依家做同一樣野,你覺得仲得?
一個癲佬揸住幾千碌核彈點玩?
以前就仲覺得佢會扮下講道理
藍絲先最清楚中共呢個係癲佬,自己冇槍冇炮變就斯德哥爾摩候群
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞