其實香港人大批咁移民去外國, 有冇諗過將來香港會由大陸人做主流??

291 回覆
53 Like 408 Dislike
諗多左
幾年前係街聽到d學生哥用煲冬瓜(甚至鄉下話)溝通
人地一早已經係主流 唔係呢2年既事

舊香港咪得
新香港你睇住個仔比人拉啦
其實香港人 係可以用合法既方式抗衡大陸人入侵

例如,
如果你間公司有大陸人, 佢同你傾計, 你直接話「聽唔明」, 跟住無視佢
令到大陸人 係公司完全無朋友, 自己孤獨一個

你去食飯, 見到有大陸侍應, 你就一直黑口黑面咁對住佢, 令佢無地自容

只要香港人團結 , 排斥大陸人, 咁佢地就會難以在香港生存
而且又合法.....

唔通我唔同大陸人傾計/做朋友 係犯法咩
咪係 點解覺得留低會改變到
其實你講法同啲人講做警察改變佢哋一樣
朱犬成,

你咪淨係掛住J警犬啦,多D睇吓井外真實世界,未開關你都上吓Youtube睇吓廣州人點過呢10幾年!!

(FYI,依家老廣州連公開講句"摟仔"都唔敢呀仆街!!)
望下隔離澳門
已經係咁
望下澳門
樓主究竟有無出過街???
乜而家香港主導緊啊?
你老味你以前讀書係97前定點呀大哥
一早變左支那港啦
你又改變唔到
只要香港人繼續留係香港, 堅持用廣東話/ 香港文化, 拒絕使用大陸文化
就可以抗衡到大陸人入侵

就好似我以前讀書果陣, 如果有個同學講普通話, 都會被成班同學杯葛/恥笑佢, 日日話佢係「大陸仔」, 搞到佢好無面
家陣就成班香港學生學普通話, 成何體統??

你估啲人唔走以後就唔會發生?
天真嬌
咪屈,我唔係你同胞
是但啦
香港變成點都唔關我事
我嘅人生係我自己嘅嘢
唔係香港嘅嘢
香港變成點關我撚事
係啲on9成日將人生同出生地綑綁埋一齊
This city is died, cause the ccp take over our place. and than, everything is gone. Just go, while you can!

加油
睇你生得幾多個
當初就要預曬架啦出埋d post有咩用 做好自己算啦樓主
一早就見到係咁, 你望下澳門咪知囉.

咁多國家開左路你走都唔走的話, 選擇留低既人, 就要預左係咁. 你改變唔到既野, 就只有係你仲有得揀個陣, 快d 離開
佢地走左 香港變成點 佢地唔care嫁
即係愈遲愈走,愈要受,咁仲唔快啲走
你係咪唔記得咗19年之前年香港自己本土啲細路都鍾意去支那玩,鍾意睇中支那片飲喜茶?就算我喺學校杯葛嗰啲講普通話嘅學生,淨低嗰啲一係就唔理,一係就覺得我痴q線理的人講乜嘢話或者就係企喺支那人嗰邊,就算你撐到落去你都係會變小數,每日150個再加埋港珠豬唔撚理,而家已經唔係好似2010年之前仲可以杯葛支那仔嗰啲年代啦
移唔移都冇分別,政策一定係傾斜去大陸人
所以好佩服2014後無外國護照嘅人喺香港生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞