2022 黃店月餅討論區

591 回覆
159 Like 37 Dislike
佢陳皮味配紅豆餡唔錯
紅豆蓉都ok滑,傳統野甜就一定甜,唔甜又吊唔到豆香
唯一挑剔就係d陳皮粒硬身左少少
另外推薦買一個五仁月試下
我自己本身都係好憎食五仁,原先買返去俾屋企人食
我又試一角仔,食完又覺得冇記憶中咁難食,只係甜甜地果仁味
可能一洗大家對五仁既印象
食唔出有紅豆,似咸版白蓮蓉
生隆啲水準勁唔穩定,今年啲月餅無上年咁好,我買咗2盒雙白,2盒伍仁,雙白開咗一個切開得一隻蛋黃,個蛋黃同蓮蓉質素差咗,伍仁都無上年好味,可能我揀臨近中拎貨,啲貨唔得,下年唔買佢
今朝揾生隆換咗4隻月餅,佢話啲蛋黃響哂一邊,要切開哂先見到,鬼祟的蛋黃
今年專登去買咗盒,啲蓮蓉好似冇講到咁香咁滑
上年啲料靚啲,隻蛋黃勁大隻會漏油勁正,伍仁月調味均勻好多,但今年蛋黃同蓮蓉都一般,一盒伍仁月,竟然一隻伍仁月甜啲,另一隻伍仁月係正常,品質唔穩定

今年仲買多咗月餅,但試完唔送人,下年可能試其他黃店
有無人覺得望月差左?
流心奶黃今年啲奶黃淺色左又無咁濃香
其實都唔係今年嘅事
近兩三年嘅質素都係一年不如一年
試左未來覺得普普通通
下年唔會再買 都係valerie 最正
Valerie 好味但有啲細舊
有冇人試過Kibi 爆江既爆粗月餅, 好唔好食??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞