英國人都頂唔莆通脤出黎示威 連登網上移英撚:完全冇感覺D野有貴過

343 回覆
194 Like 59 Dislike
進一步細看商品與服務「88個組別」,一年來價格升幅首三依次為新鮮蔬菜漲34.1%(上月按年漲24.9%)、其他娛樂及假期開支漲17.1%(漲14.8%)、汽油漲16.5%(漲10.8%);...
Tesco Meal Deal仲係£3
如果有人放一蚊美金落hkma
Hkma 就要留返啲錢做利息
而家hkma 就係嫌錢多先將息口低過聯儲局,等美金流走

你唔識嘢就縮返入老人院個閪做暑假作業啦
新鮮疏菜係天氣+封關運輸後遺問題 整體食物先升4% 6月打後會跌唔少呢個數
香港都準備黎
Ching唔玩膠?
有錢米移英撚
屌你p牌仔收皮啦
都係國安法好
759都加左,之前$21/3個杯麵,而家都$23
自由當飯食
甩p 好似要成半年
會話移民為左一人一票民主選舉
然後串鳩你香港人唔撚會有
通脹係全球銀行狂印錢。。。
從窮人再分配到有錢人
正常有錢人會用資產避險
你上街冇用
有補貼d野先加得勁 你睇一出消費劵d食超市同電子產品加到傻
人哋有香港信徒每月供款輸血,有乜好怕
英國版群眾喜迎通漲
其實通脹最影響嘅係中低收入人士,平時將大部分收入用喺基本開支(食物、汽油)嗰一批…

如果呢啲開支只佔收入嘅10%或以下,通脹率上到30%都冇乜壓力啦…

住屋開支上升(加租)通常係滯後嘅,簽咗12至24個月約,業主要加租,都係半年、一年後嘅事啦…

唔少移民英國40歲左右或以上,帶埋細路嗰批,如果賣咗香港層樓先過去,應該壓力不大嘅。
英國不嬲都係咁貴架啦
一杯咖啡10鎊
菠蘿包6鎊已經叫好平
唔通咩都唔做
可能行緊路
其實好合理,香港零售年年都加差唔多10%,香港人feel唔到好正常
但係歐洲平時脹得都唔知有冇5%,佢哋好明顯feel到
呢度啲即食麵加左差唔多100%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞