英國人都頂唔莆通脤出黎示威 連登網上移英撚:完全冇感覺D野有貴過

343 回覆
194 Like 59 Dislike
比起香港,英國啲野通咗脹其實都唔算貴
冇叫凍飲好耐
的確優質嘅日常食材比香港係平一半或以上
肉類蛋奶除咗平之外質素更加好過香港好多
因為啲嘢通脹完都仲平過香港
淨講超市
係英國瑪莎買餸仲平過百佳
好覺
油錢唔好講 全世界都加
買餸其實大概都係買返平時買開既野
係好明顯貴左
同埋有個錯覺係覺得d野貴左幾十P好似幾毫子咁好小
但用返港紙去諗其實係貴左幾蚊
不過買餸都仲係平過香港
d野食好飄
同1個飯有d鋪賣50, 有d賣70
仲頂得住既
有冇人知點解英國物價咁平但係正野冰室咁貴
秒咗
係連登鳩嗡真係冇成本

5月通脹1.2%
2022年6月21日

政府統計處公布,5月綜合消費物價指數按年升1.2%,較4月1.3%的升幅為低;剔除政府單次紓困措施影響,基本通脹率為1.7%,高於4月份的1.6%。

各類消費項目中,衣履、基本食品、外出用膳及外賣、耐用物品、交通、雜項服務、煙酒和雜項物品的價格上升;水電燃氣和住屋的價格則下跌。

政府表示,本地疫情在月內維持穩定,衣履、外出用膳及外賣價格升幅加快。能源相關項目價格繼續大幅上升。基本食品價格升幅進一步放緩。其他項目承受的價格壓力仍然 大致受控。

由於一些主要入口來源地的通脹熾熱,預期外圍價格壓力持續顯著。不過,因本地成本壓力仍然輕微,通脹在短期內應會維持溫和。
喺asda 55p買咗兩個
之後去aldi 見到39p
其實啲野貴咗都仲比深圳平
喺香港 不問世事剩係識返工就會被稱為港豬
移民去其他國家 做豬就冇問題
我只係個過客 我都未settle down 關我撚事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞