機械人產品綜合討論區 #26 謝絕老翻 歡迎互毒 苦中作樂買玩具!

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
應該用黎玩番Takara果隻feel, 細頭大身大腳

天元突破

正,咁超合金past
當一堆香港公司大陸公司都有license生產合金成品玩具
而且都進取過日本仔咁多

日本仔真係食得屎

屌你超合金魂既技術仲係零進步 ,玩翻兜

Gsc 仲係垃圾QC

Bandai係咪應該整合返d新超合金玩具line

半隻超龍神
有變形已經贏晒
呢個係邊間
我覺得GSC The合體最大問題都唔係QC
佢隻膠料本身唔掂易白化,就算唔講正廠,一堆第三方老變廠啲用料都好過佢多多聲
又成日鐘意喺啲受力位用一啲好幼嘅軸/扣黎連接,真係一變一驚心
以嗰個價位,唯一可取真係得造型
CLS 又搶錢
老千投下好多炸彈
仆街,咁撚多野要比$$
要食草了
終於砌完100期,仲有50期

佢隻雷霆達鋼中sad中到我認為係近年玩具恥辱黎
咁大間公司都可以犯啲咁低級錯誤
走去賣返黏土人算啦
又幾靚,淨係100期可以砌到咁完整
pose+囉….佢都講左一段時間會出
Og出三隻咁多
唔鐘意買成品但真係焗入坑買
調轉頭諗
其實日本公司就咁賣ip 版權已經賺到錢
十年內爆多套機械人番又發過豬頭
其實唔存在日本仔食得屎
終於有地台, 支架可唔可以出埋effect parts. 原本嗰張protected shield 真係搞唔掂
咁日本玩具生產商同動畫公司係咪同一間
Bandai 算係
但其他呢

日本啲玩具公司來來去去都係嗰幾間
同IP好少國內競爭(都執撚晒)

而家就算日本玩家都好
都已經開始留意好多玩具合金品牌
因為品質已經好過日本玩具品牌(仲要拎咗版權)
好多香港同大陸公司外銷返日本韓國

以前啲日本人屌中國係因為玩具冇拎版權(但就算無,都有班日本仔邊買邊屌,尤其係moshow/ 龍桃子嗰堆有質素嘅翻版)
但呢十年,
日本啲動畫公司開始出售啲版權比海外玩具公司

而家香港同中國啲公司有晒版權,
開始自己設計
班日本仔玩家更加名正言順係玩具店買,
(zero gravity/ 中國嗰d乜鳩合金三國呂布四聖獸同moshow堆咩日本武士機械人)都有唔少捧場客
之後屌返自己日本公司度縮,
貴/配件DLC/ QC差

講真,
D玩具全部都大陸做
但點解今時今日日本連玩具設計同QC都輸比海外?
究竟日本仔可唔可以爭氣啲
出機械人番可唔可以唔好出玉華戰機呢d level

我都好鍾意日本玩具
由細到大成個櫃都係日本玩具
D高達從以前MIA / Fix基本上咩配件都有晒
去到而家一盒robot魂淨係本體都四舊幾,
飛行背包要分開買
見到而家搞成咁都幾唏噓
完全消費玩家情懷

我依家除非日本brand啲合金玩具有咩突出嘅設計
如果唔係主要日本玩具都係買模型/車仔為主
日本廠既機械人成品太抽大蛋feel,所以少買
冇錯,係好多細節位。啲特別效果好正添
但無馬
等左咁耐仲未出得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞