銀行banking career 討論區(9)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我依家得一份intern 揸手 原本係12月畢業想gap多個sem攞多啲intern經驗
Summer就繼續做㗎啦,但可以唔使咁早申請gap sem,過咗add drop都搵唔到placement咁咪一路讀書一路返part time
好的唔該晒巴打 因為我驚如果唔gap winter bank/big4 嗰啲intern都報唔到定還是可以照報?唔該巴打
嗰啲你可以同Hr溝通下,我都識得有人一月畢業,之後一月至六月係返placement 之後七月就grad job
好的唔該晒巴打解答
Retail 真係越黎越難做
轉perm冇人工加就搵新工啦
我都唔知 但in完一兩日就收到bg check
想問吓點樣分真假compliance?
想問hsbc同scb GT program去到咩進度
點解嘅少人定條數大
有無見左hsbc business banking 既巴打講下幾耐收到offer
如果做完written test
好似要成個月,巴打zoom in完仲有written test?
written test咩內容?
你係咪請左已經?我記得
都係考返熟唔熟product既處境題
未啊,phone in左,等zoom in...external申請...之前有師兄係internal 轉,好似無written ...
btw個written test網上做?
竟然會問埋product, 唔係開戶位黎架咩?product係咪佢個網有?
希望大家快d有offer
大家知唔知boc in 完幾耐出offer?
唔樂觀
請好小人
有冇ching 做過cacib trainee program
轉perm / analyst role 易唔易同人工幾多
未做過 但聽講人工30k 轉唔轉到perm 就睇vacancy 法資都係咁
但as entry level 工 個brand name 都算係咁
做到front office trainee 出路應該好過 corporate MT ?
竟然,見佢又搞seminar 又成...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞