銀行banking career 討論區(9)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Virtual Relationship Manager - Wealth & Personal Banking
係咪啫係SKY BRANCH sell大陸客?
條數難唔難meet?
我攞咗fo offer 多過30k, 不過係驚用完一年踢我走或者拎住contract 好難跳
無經驗做唔做到rm?
呢間垃圾出得起錢?
有啲一年trainee位都係30K,當然更加多係12KIBD做到凌晨都係12k
Bnp啲trainee係咪等於placement intern
如果1st in 見dept head 2nd in 見hr 係咪都大機會
最撚慘係佢有d post 冇寫rank
冇寫years of exp
個application link 又唔使寫expected salary (雖然有d 行寫左meet 唔到都叫你in)
叫到你in 先知人工expectations 差一大截
浪費時間
你講清楚你想入咩行
兩份工都係有手有腳就做得
有人畢咗業都入去做
IBD 都12k? 唔L係掛
想人問下 恆生 commercial sme arm 大約幾多人工?

bonus 同 每年會加幾多左右?
soc gen定cacib 定係因為global market先30k
Green finance ah
Bachelor grad socgen 24k, natixis 27k
Master grad socgen 30k
有錯請更正
冇計 想入行嘅人太多
唔係個個做到summer analyst 然後拎RO
呢兩三年好似多咗好多人為咗做intern而defer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞