鎌倉婚攝一日遊

77 回覆
23 Like 118 Dislike
唔好理啲人亂講..... 但係樓主真係要努力多少少先得

少少短評係人像同個環境欠缺連繫同故事, 影多啲留意多啲人物同景物之間既互動. 好似玩水, 推住個石牆...等等... 諗多啲野俾個人物做, 企企坐坐嗰啲影少少就夠.

另外畫面上人像同景物都欠缺平衡, 當個景冇咩重點, 可以影半身表現多啲人物表情. 而家個狀況係景冇重點, 個人物又描寫唔到.

或者你試下行近少少影已經好好多

影相既野, 放得出尼就唔好驚俾人批評, 下次做好啲再進步就得. 必經之路尼, 攝影既路行得遠就會明. 加油啦
如果得咁多就嘥左鐮倉呢個地方,完全唔似湘南海岸,好浪費,重有好多素材可以映,電車路,伴手禮街,寺,林...江之島重可以遠望富士山
我印象中嘅鐮倉係咁的

張張相影撚到爆撚曬光就覺得好靚post上黎R生意?
你威啦師兄
咁快出左名
我做左user咁耐都無人識我
行外人都覺得冇美感
又小氣又冇幽默感
壓光打到塊面冇立體感。
ching 啲相唔係好掂喎!
樓主話標明係鐮倉婚攝, 又話鐮倉好好叫人去
想問呢堆相忽表現到鐮倉呢個地方?
鐮倉係沙灘? 定係有個島? 定係古城好多歷史建築? 江之電鐵?
佢就咁貼出嚟話係普通婚攝仲好啦, 點解要寫明鐮倉
認同啊
不如你又放輯相出黎比樓主學下野
我又無話佢影得差,
只係話佢標題唔係符合佢輯相,係咪要一定我去過鎌倉,又係鎌倉影過婚攝先可以話佢圖文不符?
無叫你影鎌倉
你影深水埗都ok架
睇完你cm
即刻覺得樓主係新手

啲相crop完真係好十倍
基本野啦,樓主輯相係無乜特別,但又未去到慘不忍睹
做開影相就知一輯相要幾多血汗
所以我會欣賞樓主敢出相既勇氣咪比啲comment

不過連登風氣就係要鬧,就係要串先多人like

就好似上面留言話影到唔似鎌倉咁
果位巴打有無諗過當地人根本唔想影到似鎌倉既"可能性"?
係香港影pw,大把香港人都唔想影到好似香港
有D攪笑到寧願要樹林景做background就算
又試過有日本客係香港證婚
外拍時日本客係唔想做作,所以要D勁簡單既合照同好清既背景就算

我成日都講,評人之前,最好自己都試下做類似既野感受下先
唔係要踢波勁過美斯先可以話佢屎波
但連越位都未知係乜,一年都唔知有無踢1次比賽就拎自己把尺評人
我諗當中點解果個人會做得唔好既原因你未必知
影得差畀人批評兩句就嬲鳩
咁你真係影得普通嘛
講真話你又覺得唔啱聽怒羞成惱
返去玩babykingdom啦
係咪一定要做過pw, bd, 先至可以覺得呢堆相吸引唔到我去鐮倉?
而且我從來無講過佢啲攝影技術好定唔好, 更加無話過佢無付出
係樓主標題特登寫明鐮倉引我入嚟,
佢個post未貼相一開波就講明「人一世物一世要去一次」,
心諗下面啲相應該會係一啲有新人幸福快樂, 又可以吸引人去鐮倉嘅感覺,
但真心請問, 呢堆相邊啲地方可以吸引一啲從來未去過鐮倉嘅人一世人至少要去一次?

你係行內人, 絕對有資格幫樓主crop相執構圖執野,
但係咪樓主有付出"背後汗水"就可以圖不貼題?
佢係攝影工作者, 係內行人, 佢絕對有責任去為自己套作品寫幾句付合相片意義嘅文字
連登係咪得行內人先有資格話佢啲圖吸引唔到人去鐮倉?
老實講, 佢標題唔寫住鐮倉, 唔叫人一定要去一次, 我相信好多巴打都唔會留言mean佢

真係好想知, 睇過呢個post嘅咁多位巴打,
係咪得我一個睇完啲相都感受唔到樓主嘅號召去鐮倉旅行?
你係咪搞錯咗啲野
係樓主開post自己擺鎌倉做牌頭架喎
係樓主自己講“建議大家可以黎鎌倉玩,個人覺得點人一世物一世點都要去一次“架喎
如果對新人特登要求影得唔似日本/鎌倉,咁拎相出嚟時咪唔洗highlight係邊影,就係咁簡單
樓主成個post都講緊鎌倉,然後你話佢啲相係個客要求影得唔似鎌倉?咁即係樓主on99開post圖文不符 ?
你話唔似鎌倉,我都第一句答你認同
再者,乜叫你試下影輯相?都好似傷害到你咁既?
仲有,我又無講過你唔係行內人就叫你收嗲
我係提議你試過影輯相,了解下先再黎評

正如你講一句唔似鎌倉,我叫你試下影輯相都咁大反應
咁樓主影完輯相"分享下"都比人評到乜咁
難怪連登攝台係吹水聖地想睇張圖都難
個個文字大師
樓主講"建議大家可以黎鎌倉玩,個人覺得點人一世物一世點都要去一次"係同連登既人講
對新人"特登要求影得似唔似日本/鎌倉"都係大家估既啫
佢地住鎌倉影下相又得唔得
其實講咁多可能性,大家都係靠估,樓主都唔會再上黎解話

但見到一眾連登人對"仲肯放相"既人把尺高到
其實樓主由頭post都無話自己係大師
內文睇只係一個分享下既巴打
咁其他人講野評人時,個語氣係咪可以好D?

評相好易,試下你敢放相,輯相幾靚都好,我要評到你垃圾一文不值帶幾難?(但樓主輯相仲係好新,依個只係比喻)

難係難在你係當中睇唔睇到輯相既努力,邊度影得好?邊度影得差?點解影唔好?又點解張相可以咁影?

不過講到依度都唔想再嗌乜
反正選擇做唔出相永遠唔輸既攝台人
定真係日日拎部機出街影現實中學習攝影都係各位巴打選擇

攝台Post都唔少,各大brand都有自己topic,但就要諗下點解咁少人出相啦
先唔講堆相衰過港女用iphone影
垃圾樓主仲要影支那人扮日本妹又玩小紅書

日本居家少女的日常
https://lih.kg/xhvnLmX
#208 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
其實呢度得你一個係到估"特登要求影得似唔似日本/鎌倉"
其他人唔係靠估,係睇樓住寫嘅字去理解個post啲相同鎌倉有關架
不過係你要曲解人地咁解

我同意啲人屌得太誇張,語氣應該好啲同俾啲建議
所以啲相我覺得好核突我都冇出聲
但你護航會唔會護得太核突
個個post都話要睇幅相背後有幾多血汗,有邊個影靚相背後冇血汗架 大把人影風景影野生動物用幾個月幾年先等到一幅相啦,唔通有血汗就唔洗睇幅相靚唔靚 婚攝商攝根本已經係最快見到作品嘅一類攝影,我仲要睇佢血汗? 佢有咩血汗俾到我睇

仲有唔洗個個post都兇人敢唔敢放相,我係好多post入面都有放過相,樓主其他post入面我都有放過
是但啦
繼續睇鬥鬧誰是支那仔post先岩攝台連登仔

不過最好笑咩叫兇人敢唔敢放相真係咩人睇野就會有咩結果

隔住個mon點兇啊?唔通唔放相果個巴打又會好驚?我都係連登會員啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞