dse 25,26分都幾慘下

87 回覆
10 Like 43 Dislike
2000年左右三寶median收DDDDE
搵返jupas d舊文件就知
因為nursing 發展空間同專業程度大過allied health
外國nurse 可以做到nurse practitioner 護理醫師
同普通科醫生一樣可以做diagnosis同prescription

麻醉科護士人工甚至同兒科專科醫生差唔多 甚至更高

香港架構上護士max同starting都高過allied health
證明護士並唔係比allied health 低級
只係入手不足 令香港護士執業環境變差 而AH人手相對足夠 先令做nurse好似冇做AH咁好
冇,不過東大個名太柒
如果nursing你poly出可能易啲升同可以讀到一啲hku cu出嘅master,cv 靚仔啲
都唔似會輕鬆
市道差個個想做教畜
夠分去大陸讀醫科啦 返嚟香港醫生都有得做
冇m1/2啫係佢數學都好極有限啦 呢啲人唔啱讀精算

Ching re-rejupas?
香港都可以
香港既所謂都可以個難度有幾高
唔少applicants有PhD學位,或者真係要理科相關first hon先叫有下面試
美國係一定係second degree,依點已經同香港好唔同
俾傻西讀
年年都有人quit東華, 睇ig twcsecret
咁教育系以前都可能高過nursing, engine都做過神添
25分以能力作前題可以揀三大CS, BBA, ceiling 無上限視乎個人能力
以穩陣作前題嘅可以揀三大sw35k-80k ,education 35k-73k,nursing35k-50k 未計升職呢啲專科起薪高穩定收入
UST以前有兩粒星就有 而家唔知仲有冇
呢個分數好多人揀教育/護士啦

出到黎35k 起跳

比上不足 比下有餘咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞