dse 25,26分都幾慘下

87 回覆
10 Like 43 Dislike
神科又揀唔到,
咩engine,bba就揀到有突。
比你哋有呢個分數會揀咩?
恆大gbus
讀到HKU精算
hku cu poly 果d專科 nursing survey 同 social work acctount果類
我覺得依d分唔算慘
入d搵到下食又叫做專科既科,護士老師社工會計工程全部都讀得,絕對對得住個分數

反而我覺得最慘係差1、2分入唔到醫科牙醫既三寶仔
醫生牙醫起薪已經高過三寶唔升職既起薪
仲要醫生牙醫起薪無上限,普通屋邨醫生牙醫冇月球人都一星期搵10萬
pt、ot、rd呢?升到去一個月搵10萬既位已經係萬中無一
除左極少數執業pt收入拍得住普通科醫生外
ot、rd係永遠唔會比得上

講緊可能中文低人1、2分,甚至只係mc唔好彩錯多過人一題低左一個grade
命運就由做醫生牙醫變左做治療師
唔係話治療師唔好、收入低,但係咁樣比上黎真係慘到仆街
我覺得依d分唔算慘
入d搵到下食又叫做專科既科,護士老師社工會計工程全部都讀得,絕對對得住個分數

反而我覺得最慘係差1、2分入唔到醫科牙醫既三寶仔
醫生牙醫起薪已經高過三寶唔升職既
仲要醫生牙醫起薪無上限,普通屋邨醫生牙醫冇月球人都一星期搵10萬
pt、ot、rd呢?升到去一個月搵10萬既位已經係萬中無一
除左極少數執業pt收入拍得住普通科醫生外
ot、rd係永遠唔會比得上

講緊可能中文低人1、2分,甚至只係mc唔好彩錯多過人一題低左一個grade
命運就由做醫生牙醫變左做治療師
唔係話治療師唔好、收入低,但係咁樣比上黎真係慘到仆街
讀恆大又如何
佢地既一兩分其實係* 同** 之別
唔係普通人4去5之類喎
技術含量高好多
冇話唔值,冇30分嘅能力就冇必要去讀啲咩ifaa 呀qfin呀之類,根本讀唔嚟,25-26分乖乖地讀acct//engine//一般bba 就算啦,起碼讀得嚟。poly 五寶?都一樣讀死

想穩陣地搵錢不如讀hea 科準備考aco//讀護理啦
呢啲分入engine bba 有入學獎學金袋
算係咁啦
所以咪更加突顯到個種慘
5*/5** cut off不嬲個差距都細,真係可能幾分就已經*/**既唔同
咁多年我總相信一定有考生就係1條mc,搞到4c2x 35分變到34分
由做起薪60k 70k,等住做月球人既牙醫
變到起薪得返35k,頂薪隨時唔夠100k既三寶治療師
ChinU law or bba-jd
同埋真CU 嘅 law
吾城世一
Cut off就係cut off
都總有本身係三寶料嘅考生,答啱多一條半條MC
而家做緊醫科生

咩科都好,入咗就努力讀啦
26分
諗住做教畜但係比老師水咗去讀science
話畢業再報pgde
究極後悔中
去3大點會有獎學金,呢個分去city poly有粒星嘅話可能有嘅
唔清楚其他 ust 印象中一粒星5000$
city 25,26 就4年免學費有突
其實入得3大大把人有星,有frd拎5* 都冇錢收。不過呢幾年收生分數低左會唔會令一粒星都有錢就唔知
我17年入ust engine 2粒星有1萬
見格離sci 5** 15000
可能而家改咗掛
有得讀HKU science double major stat + CS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞