有無人知日本曾經諗過起一座容納到100萬人居住既建築物

318 回覆
242 Like 13 Dislike
要科技配合,娛樂/旅行可以vr元宇宙
似係用黎殖民其他星球會用既構想多D
係 所以討論必要性係無意思 喺現有階段傾可行性好過
同郵輪一樣,最core d 房係 黑廁黑廚黑房
最多係放d led mon 當戶外
我記得北歐(定俄羅斯?)某個鎮得幾百人住,果幾百人全部住喺一間大建築物入面,有晒學校、醫院、健身室
真... 日本設計個建築物似係超級無敵大
其他人似乎理解唔到
除左你去外地旅行之外 基本上生活係香港=生活係個棟野

九龍灣係8樓
荃灣係10樓
尖沙咀係15樓
旺角係20樓

有咁難理解咩
廿四小時冷氣暖氣
The Truman Show
VR 元宇宙根本唔可能取代到真實既旅行
旅行除左睇景點之外,當地既食物,風土人情,甚至氣味都係好重要既一環
VR 無可能做到
其實係超時空要塞概念
最底應該有引擎飛出宇宙
搵到,原來係阿拉斯加嘅「Whittier鎮」

全鎮同住一棟樓,漸漸發展成一個自給自足的社區。

在美國阿拉斯加的Whittier小鎮,裏面約有200多名居民,都住在同一社區內,漸漸發展成一個自給自足的社區。

所以平日居民的日常生活都在大樓內解決。餐廳、雜貨店、蔬果店,甚至到警局、教堂、診所,一應俱全。

大家為何都擠一起居住?是因為冬天這裏積雪高,此外風速也很大,大家都選擇這棟比較穩固安全的大樓居住。

megazone23

會唔會好易亂倫
又唔係監獄,入面d人會出去、外面有d人會加入
古代人都唔會諗過現代人會一日望住部手機咁on9
古代人都冇諗過現代人會一日望住部電話咁on9
喺棟野困一世真係人都癲
唔知點解諗起high-rise 就係講D人因為class struggle+困喺屋企太耐所以開始互相殘殺 仲要食人肉
入面有自己既av
係 原始人又唔會明啲人日日耕田做乜9
成個屯門喺入面
不見天日
其實100萬人都只係100*100*100
用立方體去諗真係唔算太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞