有無人知日本曾經諗過起一座容納到100萬人居住既建築物

318 回覆
242 Like 13 Dislike
諗唔到應該放咩台好 最後都係覺得同住屋關係大啲

日本喺1990年曾經design過一座建築物 叫X-Seed 4000

有800 層 高4公里 預計可以容納到50萬到100萬人居住
入面既人口比起好多城巿仲要多
30年前估計要150兆円先起得成 計返依家大約9萬億港紙 仲要起30年
差唔多係 當時美國全國1/5既GDP 亦因為咁 個陣因為太貴所以無起到

不過依家建築技術提升咗唔知會唔會平咗
如果呢座野起喺香港會點呢

https://www.youtube.com/watch?v=vXM4MSEbL2c
2:53開始

點解要咁做?
停電就正
800層
由頂樓搭lift到樓下洗唔洗一個鐘
容納更多人口
同埋係一座環保建築物嚟 當時日本好撚有錢 所以乜都會諗下

這個巨大的塔完全可以自給自足,是現代智能生態城市,主要的構造是鋼材,外壁被太陽光板覆蓋,太陽能是巨塔的主要能源,內部採光根據天氣而變化,景觀用水等是100%自然循環。
正呀喂 起呢棟公屋 改名叫香城
一火速地震冧樓就大鑊
設計上係你永遠都會住喺入面
由地下去到頂樓你當係去旅行都得
設計上可以抗震 同埋本身係諗住起海上
火災你可以當喺一個城巿入面局部火災
對其他區域唔會有影響
諗出黎都戇鳩
好似狗咁困晒d人係裡面
如果裡面爆武肺或者被911式襲擊咁咪死成百萬人
其實當你真係起得成,有幾多人真係肯住。。,
火星都大把人話想去
巴別塔

呢個先係 東京巴別塔 1992年諗出嚟既構思
科技進步嚟自幻想
因為真係講下吖嘛,到真係住得火星,你睇下有幾多
諗起 絕體絕命都市
巴別塔注定毀滅
我都諗過 一千萬人添
九龍城寨有幾多人
一個工程佬表示呢d只可設計不切實際
低層既承托物料,排水,人流流動空間。
高層既氣候,供水,落樓下可能講緊以小時計。
仲有地震問題
地基又要打得深
一有沉降問題你座野4000米高可以變成比薩斜塔
800層 1百萬人
返工 500層 UE區
食飯 300層 AK區
訓教 50層 RS區
黎生唔驚塞車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞