有無人知日本曾經諗過起一座容納到100萬人居住既建築物

318 回覆
242 Like 13 Dislike
5萬
高四公里應該唔會爭好遠咋嘛?
你估有私家lift?
層層一部私家lift直通地下好唔好
令我諗起sim city d高塔
https://youtu.be/naPguX84Amg

美國阿拉斯加小鎮惠蒂爾 (Whittier)的近300位居民都住在同一棟Begich Towers大樓裡,他們的衣食住行都能在大樓裡解決。這棟大樓是冷戰時期美軍修建的軍營。惠蒂爾天氣惡劣,所以各種公共設施、商店都建在大樓裡面,小鎮居民不用出門就能享受到各種各樣的服務。

這棟大樓的外觀看起來很像大型飯店,但是它的內部卻五臟俱全。郵局、超市、學校、政府、警察局、診所、教堂、雜貨店等等,應有盡有。大樓的最頂部兩層是一間旅館。

住在這棟大樓里的居民平時大多是在政府里工作的,不用出門就能上班。他們的工作內容包括定期保養房子、鏟雪等等,生活非常輕鬆,也很自在。

小鎮裡的孩子從來不用擔心上學遲到,因為學校也在這棟大樓里,等幾分鐘電梯就能到達。Erika Thompson是一位從外地搬到小鎮來的小學老師,一開始她對於跟學生們做鄰居很不適應,但時間一長就覺得這樣的生活也不錯,人與人之間的關係更加親密了。

小鎮與外界唯一連接的隧道非常狹窄,是一條單行道的寬度,因為這最初是方便火車通行用的。
海上?海嘯點算
其實面積咁大 樓層之間唔一定要用樓梯
可以用斜度低既斜路
點解你唔俾兩個世紀後就係有呢種必要性?
有咁嘅技術起軌道升降機+整高達好過啦
雀係拍翼
都唔同飛機原理啦
咁即係依加都未做到
個個都覺得似監倉,咁科幻電影入面d太空殖民地又係唔係監倉

部𨋢好似逼火車咁,仲要打橫層層疊
地球似唔似監倉?
有傳染病就仆街
溫度直減率 可以差成廿幾度
我記得好似已經有拍翼飛既飛行器
不過唔實用
ICC既設計已經可以承受飛機撞擊 要是你不相信的話可以試試
你講到兩個世紀後咁真係無咩好討論 根本無人知到時係點

我純粹講緊可見將來無乜可能實踐,唔係入黎撩交嗌 你一野拋句"你唔俾xxx 年後個世界變成xxx ?"呢d 論點真係好無謂
無可能,好多原材料係不可再生,例如金屬同礦物,點都要由外界補給
換做其他國家一早比人笑死
噉dystopia
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞