18k大公司vs 22k細公司

134 回覆
410 Like 1376 Dislike
不過都係嗰句啦,每個行業都唔同嘅…

有啲行業,特別係專業,好注重基本訓練。細公司嘅培訓就未必會有系統㗎啦,甚至有啲業務細公司直頭唔會做,想接觸嘅機會都唔會有…

如果係呢種情況,大公司嘅培訓同佢個「朶」對之後行內發展,會有幫助嘅…

以會計為例,你第一份工如果唔係Big4,第時啲人睇你份CV,一定會假設你入唔到去,唔會認為你有offer 都唔入,走去2nd tier㗎啦…

但係除咗專業,或者行頭好窄嘅某啲行業(廣告?),其他比較普及嘅行業(批發、零售、物流、經紀、餐飲、工程),入大公司唔見得有乜著數…

打個比喻,入Cable、ViuTV 應該好過CCTVB 啦…大公司員工多,有時可以好撚刻薄㗎…
如果樓主嗰行,有好多嘢要規規矩矩咁學嘅,咁大公司係有用嘅…

不過,隔行如隔山,樓主唔講清楚,都好難俾到有用嘅意見…
22k la ,18k肯定又話要做夠2年先轉,到時又係嗌番22k,
以前個客話要A1圖, detail啲既圖, sample board. 舊公司乜都話無, 死都唔會比. 拖到夠鐘迫到個客妥協.

現在呢啲野係呢間公司係基本野, 隨手就攞到出來.
VIU TV都叫細?

你個比喻應該係TVB同微辣比囉
而家人工已經追上,而且福利好過細公司
我做中型公司都要
咩玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞