18k大公司vs 22k細公司

134 回覆
410 Like 1376 Dislike
產品設計
22k做兩年嗌28k無乜難度,但18k做兩年又唔加,未必嗌到28k。你諗你。

睇下嗰間大公司一兩年會唔會review人工啦。
唔知你果行係點啦
我自己就係做左細公司,先再做大公司
新公司Interview果陣無因為我係細公司做過就睇唔起
反而因為係細公司,好多時候要一腳踢,佢哋認為我做野能力會高D
你自己諗下啦,我係你就揀高人工果份
高$4,000唔使諗
我啱啱由細公司轉去行內龍頭大公司

做既職種一樣,但大公司個套明顯係完整詳細清晰好多,以前個套真心可以用呃飯食來形容 唔怪得做左廿幾年都重係中小企

以前各自為政,因為啲工作得自己識跟,有咩事自己用土炮方法攪掂件事。現在係一team人商量好先去做,雖然都係自己做返晒,但踏實好多同省好多時間
大中細公司都做過
感覺中型公司20-30人比較好
真!好Agger最後個段
我大細都做過覺得fg一開始可以做下細公司
好似巴打你咁講 雖然乜9都做好麻煩
但好多野都老闆之後就係你
好多時你都要去直接deal 去開會 去識人 去學下做生意啲嘢
好多時呢啲嘢除非你做到大公司manager lv
如果唔係都冇乜機會接觸到

不過喺細公司一定要set個時間比自己
唔可以做咁耐 如果唔係跳唔番出去
我做左年半 就跳左出去大公司

大公司真係一個齒輪 日日都做好多重複嘅嘢
分工好清楚 你負責個樣就個樣 做嘅嘢會悶啲
冇乜挑戰性咁…
不過贏就真係贏個名+ 對你將來都幾有用
因為大公司至少好多人都識 career path點都好啲
大公司係外資定港資先
外資大公司做野嘅scope同細公司差唔多
好多要你1個人做幾個人嘅野
大公司做兩年quit
細公司做一年quit

Contract 呀
大公司,邊輪到你直接對客
不過水照吹
如果兩年經驗
大小細公司$1500 呢
文書類
6000點止15年,2x年前都有啦
清依家幾錢人工
睇你長遠目標
淨係想打番牛工薪水夠食得閒去下旅行就睇人工ok
想keep住跳槽上位揀大公司 想創業細公司可能會學得快啲
呢樣我早d知就好入左先知做撚到仆街
睇你係咩人
你想穩穩陣陣hea啲嘅咪港資
但預左冇得升
外資就升人唔太睇年資
不過要預左做到仆街唔係就比人投閒置散
同大公司傾下加番兩千得唔得
(加四千應該難)
Ok就大公司
細公司真係Onlun9架 又無制度啲job duty 又唔清晰
而家自己搞,
大公司-全方位產品種類,大量人脈供應商
細公司-一腳踢,所有崗位都起碼識做

以前啲同行會覺得超級勁每一個工序我都好熟悉,連採購我都好熟
點樣呃飯食法?
最易學壞手勢啊
一鳩樣咁立殺
搵扮人工高啲+大公司
工時一樣就最好簡多錢既 之後轉工都跳得高d 除非你想係大公司做一兩年就走
邊行,幾大?邊間?細公司有冇得升?大又有冇 唔知呢啲既話
就係錢行先 因為fg 你會發現4k差好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞