Ricoh 系列貼圖區(不定時更新,歡迎隨時貼相)

834 回覆
38 Like 113 Dislike
想問下gr3x既巴打,你地會唔會拎部機簡單拍下生活片,定係真係拍片功能廢到等於冇?
iPhone 拍片仲好過佢
同電話比,電話拍片一定好啲
GRD3 GXR 老用家路過
想佢出GR21 Digital
技術上係咪應該好難 做到
點會 以前都出到 依家技術更加做到
只係太wide 市場角度少人買
GR3有得配21mm鏡 算係折衷方法
菲林點同數碼
佢可以砌支等效21落去,但魚眼夾硬數碼修正拉到變直你收唔收貨?
其實去到無反年代,始終都要接受數修都係數碼攝影的一部份了…
當年GXR 24-85 果支size 係高質,但真心太大太重太貴,市場反映真心唔多受…

RX1般 一體化機身,鏡尾可以貼近SENSOR 可以做出不錯的成象效果其實是不錯的…把變形交給數碼修正…

數碼定光學,很多時也要看取捨,最終的效果/價錢 /大細而定…

菲林GR21 鏡頭都已經要突出很多…
數碼年代,如果重係用緊APSC SENSOR 即係要做支14mm 鏡頭…
睇返Simga dp0 Quattro 鏡頭size 、重量,哈哈…

所以其實真係出GR3x 40mm 係正確的商業決定…35/40mm 始終係主流焦段過21mm , 光學上又易做好多、可以維持到細支高質光學…

GR3 + GW3/4 其實都係over size …都唔明白,點解既然都整左個GW4 出來,唔整多個數碼修正profiles ,個光學變形以咁鬼大支size 計真心唔掂…

下代如果重有GR5 ,可以用到X100v 粒26mp BSI SENSOR 已經當win XD
請問有冇人用image sync一連到線就會自動過晒所有相落電話, 我見人地係想要邊張就download邊張

試過喺app store重down同忘記裝置再連過都係咁 請問可以點搞
淨係搞好入塵問題就夠

唔計菲林
由GRD年代玩到而家
無一部係唔入塵連GXR換模組都會入
GR3個除塵又無用
我真係好鍾意呢個系列
甚至係死忠
但我都好難接受成日要去除塵
因為我係機不離身嘅人黎
成日要擺低部機比人整
我覺得好煩
入手幾日 GR3x 影貓幾好
生哂蟲
街貓 見佢近排瘦左
如果見開又可以埋身少少幫佢點下除蟲藥啦
華富大頭應該好多人睇
有諗過幫佢點 但佢年紀大 又唔知佢幾重
驚落重咗藥 佢頂唔順

Revolution 比5-15鎊應該最多都係唔夠強
一枝點落去 加上都未必咗乖比你落哂成枝落啲皮膚度
Should be fine
貓貓我都有用griiix去影,希望個post 唔會比貓仔騎劫

部機粒電都幾虧 又唔想長插尿袋
呢隻代電幾好用推介下
利申:真用家
幾錢粒請問? griiix岩用?
griiix
如果gr 出咗 ff 28 f1.4 就好啦。 等左好多年
無意思
部機大咗 同一焦距28mm 景深會淺咗zone focus 可用範圍細

你仲想f1.4
sony如果岀部RX1 f2.8應該幾正
至少對蕉一定無問題 又可以細細部
差唔多size出到枝f2.8已經要還神啦
要大光圈我寧願佢搞好啲排線同入塵問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞