Ricoh 系列貼圖區(不定時更新,歡迎隨時貼相)

845 回覆
38 Like 114 Dislike
so sad
電子野都係撞手神,不過,GR 機仔確實係易壞,第一年有得選都係買行貨好…多多少少都會有問題出現的…

疊埋心水入下一代X100mk6 算啦…

GR4 都唔知幾時會有,如果出埋GR3 Monochrome 就更加要多1.5年後先見GR4 出現,又1.5 年後先GR4x... 到時手機攝影都唔知去到幾遠了…
最元祖果部初代GR 係咪電子垃圾
櫃桶底有一部
影下黑白囉有feel
擺多廿年有機會升返
有咩垃唔垃圾
興趣既話影到咪得

利申用緊 用得仲順過gr3
APS-C 入塵,2.8光圈會唔會好覺
你唔好彩...
唔好話 GR3,我部GR1什至係GX100都未壞...
有,我係改咗掣,一㩒就可以比你㩒上下左右fix focus point
GRD2 而家2600
有部GR3X 但係個menu制唔知點解㩒唔到落去
有冇巴打識整 或者知香港邊到有得整
完全無影響
年頭6600喺dcfever 買左gr3x

Post下Gr2啲相先
Cls d logo 真係做喵事
好耐冇留意GR
一睇乜而家貴左咁多
印象中以前都係5-7K咁上下?
仲想幾千蚊買部玩下
最近睇旺角3x好似似8千幾 ,仲貴過我一。出果陣買😃

griiix

之前鏡頭唔識縮入去, 問左間話整成千幾蚊
諗住RIP, 跟左我8年算係咁
好彩搵到間話650搞掂開心

又可以戰多5年
恭喜,我部GR 5、6年前都試過,整好又可以再戰十年
10月去長旅行,心思思想買部gr3,本身有部rx100m6 用左好多年,旅行好好用
近排想買部GR3 一睇8000幾蚊 有啲卻步
我記得之前好似係6000幾禁上下
https://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/gr-3/firmup/
新firmware
Batch Raw development 好似幾好
上年年中買5700$
買啦,早買一日多一日可以輕便咁記錄生活,我高位入部3x都無後悔
點解會貴左咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞