Ricoh 系列貼圖區(不定時更新,歡迎隨時貼相)

845 回覆
38 Like 114 Dislike
明顯係無貨+ 熱賣…
賺的其實係唔識相機的人,買來送禮用的…
傻唔傻唔知,但明顯對店家來說無得輸…
有撚排炒 同富士一鳩樣 又係啲仆街小紅書比啲支麻人炒到仆街
疫情完左,三年無去旅行,已經積左堆客仔…
重要限量產,本身唔洗小紅書已經夠炒起…

GR3 再番生大熱,某程度都係隻負片色真係多人like 的…
所以你俾我係Ricoh 都唔會咁急推GR4...
以低成本用到GR3/3x 零件整得幾多賣就幾多…

唯一寄望係GR4 賣到去9K 或10K 時
寄返好個機身防塵…
用返粒26mp BSI sensor 已經無其他期望了…
其實都係 啲人餓咗好耐 但真係好癲 半年前講緊6千零蚊
新淨二手5千中間都有
量產主要都係供應鏈問題 全球都缺晶片
三賣得好好地 比著我都唔會出住
所以都好認同你上面嘅講法
但實際上啲人都係鳩估佢三年出部新
如果有WR 就好但前題係解決到過熱先
同埋最好係電池耐用啲 雖然呢樣唔太重要
最想係有翻內置閃
GR4 應該都只會keep 住GR3 Size...
你睇GR3 唔要電池位,其實連一張八達通size 都無…
機背LCD, 中間已經係cmos 、機身防震組件…
睇唔到有物出路可以大幅改善散熱效果…
你話做到Sigma FP 成個機身都係散熱導向就話…
但你唔會想見GR4 用到Sigma FP 咁的造型…

細機用細電似乎都係合理的…
帶多一兩粒電出街似乎係更合理…

內置閃燈似乎未必會work 了…

GR定位已經唔係當年中高階向…
現在係傾向想做埋手機客轉過去…
你見GR3 一出時,Touch Screen 操控咁順就知
GR4 會進一步同手機整合多一點…
好大機會又會更新一個手機apps…
類似最新的富士X Apps 咁,更快更易更穩定的連接手機過相、記錄GPS地點資訊、更新Firmware, 可能會同富士一樣會有更多有趣的統計資料都未定…
相信好多的功能都係軟件向多…硬件向再大更新應該蚊蚊地…
簡單d 講,我相信GR4 由於用上26mp Sensor , 哩粒都係K3 3 用左一段時間,再Fine Tune 隻色應該會有保証d…
Marketing 最好d ,Sell 多d 隻負片文青色,其實已經好夠做…
係Ricoh 唔識Sell 相機,係近年叫好左,多左係Youtube 搞GR Blog 活動、分享…
講真呢個價唔係有愛既話真係買富士可能仲好
睇炒ccd 機單野就知班大陸人真係無腦
我影落又唔覺部機好熱
可能我唔會拎嚟拍片。
講緊要WR 就會好易過熱
GR3 梗係冇問題啦啲塵入到爸爸聲
咁講 我都知咁細機仔好難做到又IBIS 又CMOS 又WR
不過好似你話齋 其實除咗software可以做好啲
似乎硬件上都冇乜話可以大執
GR3 software似乎真係唔係寫得好好 又或者係性能所限
有時會 lag/ freeze機不在話下
又或者有機出埋GR3 monochrome 先會出GR4
啫係用翻k3 monochrome 粒sensor
無,機能真係差不多盡…
Pocket Size 最簡單都好難再放一個高速Motor 落去…
對焦唔夠快或做唔到AFC 主流效果
再追加什麼人物/動物/ 車 AI Tracing 都係無噱頭功能…
即係現在GR3x 都有什麼人物追焦,實用角度真係得啖笑…

軟件寫得再好, 快得愈快,電量又係再倒水…
GR3 軟件其實算寫得唔錯,你對比返富士X100v 就知…
X100v Touch Screen 操作唔算實用級別
但GR3 你真係可以靠佢來輔助作焦用
Lag/Freeze 都係慣粒cpu/ Processor 唔夠快
最快即係又多半代表愈熱或愈貴…
一開始要做到咁極緻地細
好多野都有取捨…
只係作為歷代用家,會期望出返GR2 Size, 加返ev+/- 制、操控手感等…
追回個內閃俾我…機身長返d ,散熱可能會有所改善…
反而我都想佢追返加個外置evf俾我,室內或夜景會有用多一些…

GR3M 其實想佢出或唔出…
你今年同我出GR3M...
即係話GR4 又要等多1-1.5 年…

你直接出GR4M
我會當整個GR 系列完成歷史任務…
現實可能係手機再過多2-3年,真係完全會取代大部份高階便攜機…
再買GR/X100 都係為左操控手感、儀式感多…
台台台,台嘜鳩

香港叫一部部
你過返去政治台啦dllm
人地打咁大篇野一隻殘體字都無,你一隻字唔岩心水就又批鬥呀?
你呢D撚樣真係衰能過紅衛兵
幾個月前有8100 gr3x無買到而家好後悔
8100都買得落手仲要後悔btw宜家都有喎
想買二手 但好似個價同全新水貨無乜分別
好貴
貴過水貨
想問多句Gr2係咪冇update 架
可以上官網查最新的ver.
同自己部機的ver. 係埋同一版
有差就更新

但GR2已經出咗一段時間
新買行貨應該會自動升到最新
二手或者水就要check下
Gr3x urban 隻色好靚
新手想買Gr3x
有無需要買行貨
想問下Gr3x想配枝閃燈影人 有冇邊枝平靚正推介? 用開大機岩岩入坑咩都唔識
本身想入GR3x 見佢7尾賣返上8尾
我都係開心用住GR2算
想問大家可以喺邊入手Gr2電池?
因為黎緊買左部二手Gr2怕得一舊電唔夠用
想問下大家Gr2有冇得較對焦區域去左邊右邊咁?
部Ricoh GRIIIX 玩左兩個月就壞左,平時只係輕度使用,快門數都未過1500。一落機就開唔到機,成個Trip勁唔開心。

如果GR4x build quality 好啲,有返防水,電量高少少,size 厚少少,我都唔介意,真心想部機可靠性高啲。

唔洗全天候無敵,但唔好咁易入塵同壞..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞