翻新工幾日突然發現自己有急性血癌

1001 回覆
5175 Like 59 Dislike
2019年畢業到依家都係做啲垃圾admin工

今年5月尾開始翻份新工 係做HR 終於有人肯賞識我同埋肯教我嘢 而唔係收收埋埋要自學 而人工同culture 我都好啱 翻工好開心 唔會望住嗰鐘等放工

做咗幾日 突然就變咗入急症 住院 做化療 唔知做到幾時

啱啱打咗電話俾新公司Reporting Manager 講咗我之後化療大概嘅時間表 同埋表達咗我想停薪留職 但聽得出我嘅情況其實令人難做 所以我諗都係凍過水

而屋企人都係叫我顧掂自己先諗翻工 叫我resign 唔好死攬住唔放 係醫院都開zoom會 但我剩係覺得 一日人地未炒我 plan 好嘅onboarding 我都會想聽想學 只係咁 唔係奴性重

其實有無人明我? 一諗到自己變到好廢 成朵溫室花咁要成日俾人mon住 做嘢無曬job security 屋企人同我講電話又扮無喊緊 一諗起呢啲我就好唔爭氣咁喊

可能講到已經唔係上班台嘅post 但係一份好啱做嘅工真係好難揾 再加個講唔埋嘅空白期 就算我之後好翻 都會打回原形 變翻一個連少少career path 都無嘅齒輪

利申 唔眾籌 無名牌袋 唔係揸R8
文太長可能會TLDR 但只係想趁夜晚乞求吓取暖

Ching take care
仲上班
工可以再搵, 命得一條
巴打頂住
樓主take care 可唔可以問吓當時係點發現的?
工真係唔重要架係健康面前
同搵得到呢份就一定會有下份
無啦啦點發現?
有食煙同飲酒?
執翻條命仔緊要呀巴打
加油 一定會好返
Take care
加油
命仔緊要
頂住 巴打
樓主加油
癡撚線 樓主養好身體先 工幾時都有得番 健康冇左就冇左 血癌比你講到咁小事
Ching 加油!!支持你!
活著就有希望
加油巴打
錢幾時都搵得返
健康冇左呢世都搵唔返
化療唔係咁易捱
點都好照顧好自己先 人無事先做到世界冠軍
加油

利申: 過來人
巴打頂住,支持你!
情況同你差唔多 不過係其他病要長期放假
留得青山在,照顧好自己先!
頂住
唔好諗工作先
香港人 is fking sad
身體要緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞