IT討論區(160) 1337Coder

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
理得佢,照買
用海外broker佢吹咩
我唔知佢有冇手段check啦 不過我估冇
但條rule 係handbook 入面寫得好清楚 廢事搞咁多

我好想寫多D code ,但依家條team 有好多 唔應該係我做既野由我做
當中包括但不限於 :
code review (屌我一年exp 都冇但要幫人做review)
prd deployment
uat deployment
branch / version control
assign job to other team ( 但我覺得我同佢地同 lv 而且大家都係dev )

仲有D 幫BA 做research 之類就唔提啦

我唔明 明明成條team 好L 多人同埋我已經三番四次話我好想做寫code 既機械人 (唔好比今多extra job 我)
點先可以寫多D code 做少D admin 野 (明明我頭上有2個 admin ???)
做住搵啦
Code review 唔係圍埋一齊互屌咩
你列個啲係正常工作黎。
而且係junior絕對應該參與既工作黎。

其他人做唔做好佢地份內事另計 但你要知道你列個啲唔係份外事
果啲係peer review 我估佢係講要睇返vendor or 大陸同事寫既曲
忙得黎有冇得着先
hea 左學唔到野 唔會幫到你增加收入
除非你 hea 既時間有效增值自己
手巴 真的嗎
但我睇同team 既 junior 只係收order 寫code
係, 成個 review 過程好痛苦
唔係話個個 vendor 都差
但有D 明知有bug 都commit 上黎你要 sense 到
sense 唔到就炒UAT 再OT debug
唔洗特別吹 講自己有研究/學過新d既framework 當然要真係睇過然後要知d核心concept 好似你吹有學spring boot但ioc都答唔到就太誇

講想轉出去係覺得依家公司d野太舊/學唔到野 想趁仲jun去間好d既公司學/裝備下自己 同見識多d explore下

好就好在你一年就醒覺到問題 仲大把世界比你轉
咁你條team有問題
可以點算
你CV 唔寫呢間咪得囉
冇人care 你 返一間公司唔過一個月發生咩事
因為你跟本冇exp gain from this company / project

點解大家將我同呠camp掛鉤
頭先手痕就去試左下
喺class C加左virtual method後
&a 真係唔等於 (A*)&c
check左好似同要啲位置指翻住個vtable有關

但用reinterpret_cast似乎仍然可以chok翻同一個value
轉唔到工但feel 到伏工都可以走人再搵
唔明你咩 logic ,
你怕佢伏, 叫你試用期觀察下, 唔對路再搵新工
又怕入左難搵工 , 叫你唔好寫落CV
依家你又講到要無縫接新工
幾樣野wor .....
講今多唔想去咪唔好去囉
份工係你既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞