IT討論區(160) 1337Coder

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
放心,香港仲有FI 用緊iso C

有冇人做過HKT? 同Pccw係咪一樣?
其實頭十章夠寫簡單嘢啦
唔識咪google

我係返工要用先睇
我估我睇咗十日多啲
返工全日加星期六日抽重要嘅睇咗大部分
其實都唔知做緊咩

唔識寫咪亂咁摸下試下
真係唔識咪再睇
我覺得新手嚟講會對memory layout 多咗啲思考同認識
冇話有冇問題嘅
100年前買股票一樣係咁都無人覺得有問題
咪一鳩樣
想聽吓點閪法
計翻落手之前即係睇咗幾十個鐘
好彩返工有新tech學
收工根本無心機學任何嘢
學嘢係好事,不過我越做越覺得自己唔啱tech,發現咗另一條路可以發展

我最近學緊同blockchain business and economic model 有關嘅嘢,感覺點追blockchain tech 都好,年年都出新嘢,追都追唔切,不如學好domain knowledge,學唔同defi platform 嘅feature 同logic flow,落手用人地出面大公司寫嘅defi嘢,落場玩下,睇多啲paper,比起不停去學Lang 同唔同嘅tools 仲好,始終blockchain tech係咁更新,幾年又轉一轉,過幾年班後生又會學得快過我地
係,所以唔好做死crypto,睇到某一行咁高咁大,學多啲唔同範疇嘅嘢冇壞
blockchain protocol, framework計係層面好闊下
要深run smart contract vm 都好深
好難追
而家仲要講咩zero knowledge XX
唔諗啱方向真係好快失業
所以做crypto ok
但要學到啲transferable 嘅skill
所以或者我都應該諗下行下business side條路
諗下諗下基巴講嘅嘢好似愈來愈有道理
其實唔止扑清
應該做咩都要從business side去諗
梗係要考慮business side
做人本身都要
其實最重要應該係有啲似product manager + product manager
要識同business team 溝通
又決定到邊個feature難度同urgency 夾埋點排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞