做左幾年office leasing,你問我答。

272 回覆
2 Like 31 Dislike
呢2年個市麻麻 應該好多公司租戶要求減租
業主通常肯減幾多?
Kf?
有客源會係好大advantage,除非你做C同J大行,呢兩間都多公司客,但會更難入。

跑數就點都要,睇公司。

日常cold call cold visit 一定要,搵客先,搵到就有排忙。
地產牌,E牌S牌都得
三年死約,deposit and payment 都係case by case

試過有crypto firm一次要俾9個月deposit …..
要求減租都要睇番terms,未到rent review period or lease expiry date,都唔會傾到

提前傾只可以係lease restructure

個市麻麻,就全市個market rent 跌
做左幾多年先50k
有無凶 office 名單
底薪既話,7-10年會有,但好多人會想低薪d

Commission 用年薪做base
呢個好少,因為業主唔會講
因為agent 會做曬所有野仲要只係收少少fee

自己起條team 仲要搵客可能仲難
想問要咩野牌?
你地公司有冇將d租唔出既寫字樓改做共享辦公室
其實多唔多人租
地產牌
我地係agency,做中介,冇自己物業

但依家市場上好多serviced offices companies
都多人租
我同事係負責幫公司啲鬼佬處理租務

我覺得佢成日就係將同事既email轉寄比你
你覆左之後 佢就轉寄返比同事

想問下係咪咁
有邊方面對你黎講係難做同辛苦?
如果係一間公司既leasing department … 咁大機會會自己做既

但唔排除都係搵我地搞
最難一定係搵客,因為market競爭都大

最辛苦會係negotiation,講緊係精神難受,夾係中間
我舊公司有facilities management既同事專門做leasing
佢話佢以前喺Savills做
你會唔會入大公司做客嗰邊
你個問題等於點解賣住宅唔自己賣埋要搵AA賣
AA收佣唔使養住一班人囉
好多agent 做幾年,求穩定都會轉客個邊

我呢一兩年都有大公司搵我,但我都係想襯仲後生,跑下數算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞