孔繁毅真係仆街到無倫

182 回覆
1662 Like 46 Dislike
哈,我五十出頭已經退休咗一年,啱啱離開咗爛香港
但連獨立屋都唔係個個住得起
禽獸不如
呢條友真係仆街到一個點
畢業後幾多年先儲得起首期?

再者,住市區apartment咪又係得幾百尺樓
唔係年齡,係要地位同權利上到佢嗰level
fg起薪60/70k
做兩三年就100k
讀完專科又可以double
跟住出private
你咪計下囉
都真係
佢十年前講我會覺得佢係為人著想叫人香港做醫生
但時移世易
依家比人逼上支那實習又要學點擦權貴鞋
唔洗奶都夠係香港做人上人
同埋個個醫生啲仔女都讀國際學校
MD要second degree先讀到 競爭仲要大到仆街 學費貴到無淪 加埋要8年
點解唔留香港讀6年mbbs 咪一樣做醫生 人工仲高過美國醫生
你想研究咪postgrad再讀phd
藥廠請人好多時prefer Medic>PhD
想做professor咪留喺醫學院做 大學+出面clinic接生意,賺到笑
真係相由心生
兩個都唔同位,做研究請個MD返黎做咩?
姐係好似我話電訊公司請IT狗,你又同我講佢地prefer請sales...

唔係個個professor都一樣架,仲有分clinical同research,做clinical同做research唔一樣。

你咩都撈埋黎講... 難討論d。不如,你想知咩,我試下睇下話唔話到俾你知。
中學雞唔知個system唔緊要,但有幾多個而家嘅prof,中學個陣知點行?我以為大學唔洗交功課淨做research添。

人好多時就係會睇到well planned嘅野,例如醫生呀律師呀老師呀而d, 風險管理呀ma,我明嘅。但當個風險唔高,又自己鍾意,why not? 做research大富大貴就無架啦,起碼一定餓唔死同養到家,同埋唔洗日日做自己唔鍾意做嘅野,行屍走肉咁。當然啦,正如你所講,我地都唔知佢點諗,但佢有得揀讀醫嘅,我估佢都唔蠢,都知自己想點嘅。

指導人唔係要教佢幫佢點行路,係講哂前面自己知道嘅可能性,等會自己揀。當佢well informed (唔係淨係聽醫生,可能聽下research個邊嘅人),佢再做選擇,就係佢嘅責任。

其實咁睇啦,係香港大嘅人好多時都會俾地區局限左,因為香港太細啦。穿洲過省其實真係好常見。唔好俾香港嘅概念框住左自己。
孔慶祥啲親戚?
藥廠做clinical trial一定係揾MD㗎啦
仲有scientific lead, medical affairs之類都係prefer MD
PhD啱做production, 前期研發
醫學院啲professor,係咪做clinical都好 大部分都係mbbs/md + PhD㗎啦ching
你講D醫生仔定姓孔果件先?

地位同覺唔覺香港爛係冇直接關係,甚至有法官都走咗人。姓孔姓袁兩件保蝗狗梗唔覺香港爛
就當係...

其他呢?
十皮一個月只能算中產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞