孔繁毅真係仆街到無倫

182 回覆
1662 Like 46 Dislike
醫生出嚟私家普通科都廿幾三十萬一個月
好過美國science讀完phd仲要做post doc
chur到仆街先有ap位連十萬港紙一個月都冇
如果當初有孔繁毅呢d咁嘅ching指條明路比我就好
孔乙己後人咋
搞清潔學者同學棍先啦
因為支那人同你呢隻賤種一樣都係無一隻是無辜的
買定棺材好啲喎🙏🏻
公道講句
讀醫嚟講
美國讀醫要讀完個bachelor先讀得,競爭大到痴線學債高到痴線之餘,match唔到都係會含撚(係連醫生都冇得做嗰隻)
英國醫生個人工就都幾低

不過人哋本身崇高理想讀science搞研究,佢叫人哋留係香港讀醫做乜柒
推個post俾佢師弟睇
有無諗過枝針有用點解打到9成疫程都仲未完
點解孔子後代個個都係仆街嚟?
唔好傻啦,係香港有邊個醫生出身又識科研。
當你有十幾廿萬一個月,d病排到老練咁遠,仲同你做lab? 個個都係指指點點...之後要上位就 part time 讀個PhD再請個RA 做。點解我會知?因為見唔少。一開始讀個陣就可能有d熱誠,都會出現嘅,幾個月之後就會消失左咁。

佢真係水佢師弟... 要做科研一定係走。讀個bachelor再去讀MD PhD 個根基一定好好多。
你叻就係美國讀個MD PhD啦清
文革2.0再黎 第一個一定要清算佢
美國先讀undergrad 4年再讀md phd讀咁撚多年
之後再resident拎6萬美金一年
讀完md phd都係冇得做ap除非你入埋top residency同埋fellowship再出好多紙

35歲稅前人工都唔夠香港26歲醫生稅後多
香港做醫生做十年
跟住擺低50萬美金拎eb5去美國投資移民好撚過啦
咪玩拉 個族譜未必係真
除四舊燒X晒拉 仲要係咁出名既

冚家鏟
唔好係到顯示自己嘅無知啦
睇曬人哋成套野先啦
香港專家=支那大白,用抗武肺撚鳩香港人
真正孔子後人捱唔過文革,改晒姓
其實呢你要計錢唔計做research,老美一個posdoc(當然唔係99流個隻)出藥廠都起跳8萬hkd一個月。同埋而家好多postdoc有ibank做分析,一個月起碼10幾萬HKD。

你要講做AP的話6-8萬HKD一個月,其實都好夠洗,再多都係錦上添花。你要搵錢就唔玩科研啦。我諗要有d期望管理。
除左人工,仲有一方面係job satisfaction。

要出大紙都合理嘅。如果你又要做研究,又要唔做好d,又要人俾你升。講唔過去喎。做好d咪出到大紙。
我又唔覺得佢講錯
有人脈就大機會有條靚路行
唔使出去同人鬥餐死
當然最後都要睇個學生想唔想留喺香港
被批鬥嗰班都係有風骨,企喺極權對立面不折不屈嘅學者,所以極權要消滅佢哋。

而嗰班阿諛奉承、見財忘義、貪近美色嘅所謂專家學者,一早已經收編入極權控制之下,幫極權講好說話,為極權嘅瘋狂政策作出似是而非嘅偽科學解釋。

呢個post所描述嘅專家學者究竟指嘅係邊一類人,相信已經昭然若揭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞