孔繁毅真係仆街到無倫

182 回覆
1662 Like 46 Dislike
診所打針計番人頭政府比錢
梗係愈多針愈好
雙目無神空洞 都唔慌係好人
都係呃啲研究費俾自己用
唔怪得知咁落力幫政府谷針
因為你未做到佢哋個level , 你先會覺得香港爛成咁
咁講啦
篇新聞冇講條友讀science真係100%想做科研
可能佢同孔生講
「去ivy league讀science
第時有興趣就讀上去
冇興趣咪揸住ivy league個名出嚟搵工」
咁孔生覺得唔對路咪話讀medic好,起碼做醫生份工好過出嚟做金融

我同你又唔知條友講野心態係點
話唔定根本唔清楚自己想做咩
只係覺得美國轉major容易學校名又好暫時又覺得science好有趣咁
如果係咁我一定叫呢d人咪撚讀science

講真如果真係唔介意冇光環又辛苦
真係肯努力出紙又對science有興趣
咁讀係ok
但中學雞有幾多個知個system係點
隨時以為gpa夠高就入到top phd,而且以為一出嚟就可以做ap添啦
真正資優自己會識揀,留底都係高分低能
恐、煩、偽
屌你老母on99
屌,咪阻人前程啦
9唔答8 呢條友邊係學者 只係推銷員
明明可能成為美國嘅professor,有美國passport,子孫萬代變哂美國人,得閒返香港客席下

而家做個普通香港醫生,幫手逼市民打針,袋中國公民身分 no more dreams, career, freedom,得返錢
香港做醫生搵多過外國好多
孔繁毅,快撚啲死
如果你睇過,就會指出佢邊度岩邊到唔岩
一句 孔子係個大仆街 就完全顯示左自己嘅無知
我反對大家屌孔繁毅仆街,佢都係想做好佢作為研究員的工作啫

【科興國藥在港臨牀試驗】科興及國藥集團中國生物昨分別於官網與微信公眾號公布,衛生署批淮企業旗下針對Omicron變種新冠病毒的滅活疫苗在香港展開臨牀研究,測試疫苗作為加強劑的效能。

港大醫學院內科學系臨牀教授孔繁毅稱將擔任兩個研究的首席研究員,預料會招募已打兩針或三針科興及復必泰的成年人參與,科興招300人研究3個月,國藥招1800人研究半年,國藥Omicron疫苗目標年底前推出市場供正式應用。衛生防護中心傳染病處主任張竹君昨稱,暫未可買仍在臨牀測試階段的藥物。

中國生物昨稱旗下兩款分別由武漢生物製品研究所研發的WIBP-Omicron滅活疫苗,以及北京生物製品研究所研發的BIBP-Omicron滅活疫苗,上周二(4月12日)及三(4月13日)獲相關機構同意,可在港臨牀研究。科興亦公布,旗下一款基於Omicron研製的滅活疫苗亦獲批在港臨牀試驗,該疫苗在動物測試證實安全有效,並於上周四(4月14日)通過在香港的臨牀研究申請。

孔繁毅表示,港大醫學院將同步與科興及國藥合作研究,測試上述3款疫苗作為加強劑。所有疫苗均沿用第一代滅活疫苗技術平台,而原版疫苗由已殺滅的原始新冠病毒株製成,新版則以Omicron BA.1病毒株取代,當中所需病毒株均由港大微生物學系團隊提供。

針對疫苗一般需通過3期臨牀測試才被採用。孔繁毅稱,由於3款疫苗與原版疫苗使用同一技術平台,且只以其作加強劑測試,故在港可直接做第二期研究,國藥及科興均同步於下月中開展。兩款國藥Omicron疫苗研究將在港招募1800名成年人,已打兩或三針科興及已打兩或三針復必泰者各佔一半,為期半年;科興招募條件同樣,但人數及研究時間較少,只招300人測試3個月。

針對Omicron疫苗的推出時間,孔繁毅回應道,國藥Omicron疫苗推出目標時間是年底;科興則會遲一些,因今次研究人數、規模並不足夠大。

#MedicalInspire #醫思維 #港大 #疫苗 #科興

若有任何醫學上的新聞稿或廣告合作,歡迎inbox或電郵至info@medicalinspire.com

https://www.facebook.com/179179469403545/posts/1005313463456804/?d=n&mibextid=7FbTGu
咪就係出名 所以會有人針對 明未
仲各朝代? 除4舊係幾時
孔子後人
孔庆东
呢間校友會係政府縮影, 換屆選舉攪埋曬啲小動作阻班後生仔去維護返自己利益圈子, 所以做得委員無個好人

聖保羅男女中學校友會擬改會章 參選須通過背景審查 賦權 DQ「損校友會利益」者

https://dev.collection.news/thestandnews/articles/138617
回佣問題
苗撚有邊件唔仆街
真係好撚涼薄
我睇曬喎
我都認同孔子係大仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞