上環居港27年洋人愛收藏唐樓 擁超過20個單位唔賣為保育唐樓 租住太平山街舊印刷廠

161 回覆
288 Like 14 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=3wBLof5-GcM

...
今次700萬種生活的訪問對象,是住在太平山街樓梯上面,水池巷一間舊印刷廠的外國人街坊Dare Koslow。來自紐約的Dare Koslow,1995年因為工作關係來到香港生活。計算下來已經住了27年,雖然現在還未掌握廣東話,但與街坊仍相處得當融洽。其中一位便是太平山街老店郁鍵的謙哥。謙哥:「認識Dare很多年了,他1997年已搬來這裡,以前茶餐廳對面便是他的辦公室。我不懂英語,『Dare Good Morning』、『Good Luck』、『Good Day』,不用說太多,這樣便很開心。Dare看著謙哥的兒子長大,新年還會給他們利是。
Dare初來港時住過寶馬山,1997年搬到上環。雖然中間住過大坑、油尖旺、元朗、西貢和不同離島,也是他假日會遊玩的地方,不過始終也是心繫上環,是他最喜歡的社區。Dare:「上環很令我著迷,它保留了很多香港的古老魅力。」
地產經紀介紹給外國人高層居住的,離不開高尚豪宅,但全部都不是Dare杯茶。所以10年前他便自己落區尋找,走著走著便發現到這個,前身是印刷廠的地下單位。Dare看單位的時候連印刷器材都未搬走,單位入面還有坑渠蓋:「最好的空間是當你走進去,發現意想不到的可能性,所以我決定冒險一次。」
香港人搬屋會構思如何大翻新,他卻思考如何保留與印刷廠有關細節,例如放字粒木櫃用來放毛巾,陳年滅火筒用來掛帽子。不只滿佈痕迹的地磚,連當年老闆用來當電話簿的牆都原封不動,真實呈現在印刷廠生活了數代的家庭生活。
...
27年都唔識講廣東話就擺明冇心學㗎喇,不過佢係美國人,講一種語言好平常啫
佢啲唐樓租盤唔平
唔respect,黎到仲要住咁耐都唔肯學,d外國人去其他國家長住哪怕係南印都會學下當地語言
扮唔識有著數

但你估佢真係唔識咩
呢d垃圾鬼佬真係阻住地球轉
平買咁多唐樓返黎收租都賺唔小
27年都唔識講廣東話
正一仆街殖民者
呢個係咪差唔多10年前上個imoney
專買唐樓裝修到好有老香港style
跟住劏開收7% yield嗰個
當年7%依家應該係買入價30%一年
但要數投資唐樓先驅,則非美籍廣告人Dare Koslow莫屬。他由2005年起先後在中上環收購25幢唐樓,速度拍得住地產商,及後更以「新舊Crossover」的概念翻新旗下唐樓:鮮艷外牆配五十年代鐵窗;「花樣年華」式地磚配Cyber傢俬,結果引來大批豪客排隊求租,最高紀錄750平方呎唐樓叫價5.5萬元,回報直迫17厘。

2011年17%
4-5層高既唐樓,如果企企理理冇蟲冇老鼠又有正常wifi其實幾好住
加上係港島個位置真係無敵
999 年地契
中上環半山d唐樓
靚到爆
同全香港任何地區都無得比
連燈仔又話班大陸人搶貴曬港樓嘅
最近要識dllm同pk
洋人唔計
邊度靚
啲華人恨不得整到佢又殘又舊快啲比地產商收
炒樓劏房都包裝到良心洋人果然係毒果
d蠢文青見到舊樓、大自然就會大叫支持保育
然後又出嚟屌香港樓價貴
又要屌鳩d地產商
問佢住邊又會話大西北太遠、唐樓唔想住、香港唔適合住人等等
咁你想將來港島有十萬個供應定洪水橋有十萬個供應?
美洲大陸
外國勢力
請政府強行收返d樓
同埋拉佢上深圳審判
完全唔識應該唔會
起碼識聽少少
講得唔好就冇信講, 不如講返英文算
會呀
拆一棟7層可以起返25層
供應量x3,而且唔似唐樓咁做唔到按揭,只供有錢人享用
供應上升樓價就會平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞