上環居港27年洋人愛收藏唐樓 擁超過20個單位唔賣為保育唐樓 租住太平山街舊印刷廠

161 回覆
288 Like 14 Dislike
伏拉夫
痴線,話你聽香港講鬼佬學廣東話既環境真心麻麻,最大問題係的人一見你係鬼佬,唔肯同你講廣東話,係要想同你講英文。見到幾個走去上完堂,出黎都無咩機會講,的人想同佢練英文。
全部走晒去 AMAZON 買野
保育原來唔可以同一時間賺錢, 而家先知連登仔仲共產過共產黨
舊香港既官方語言係英文+廣東話,好多鬼佬唔學廣東話都生活無問題,自然無動機去學

正如你移民新加坡,無特別興趣都唔會特別去學馬來語
因為新加坡唔係馬來西亞,唔講馬拉話係冇問題.
你都戇撚鳩
投資歷程:
2004年斥220萬元首次購入太子台唐樓單位,以月租3萬元出租約3年,及後以500萬元放售
2005至2007年間於普慶坊、結志街、太平山街及太子台等購入約20個唐樓單位出租,平均租金約2.2萬元,其後售出部分單位
2008年斥700萬元購入士丹頓街兩單位打通自住,更花200萬元翻新裝修
2009至2011年在弓絃巷、東街及卑利街購入6個單位出租
最高峰期擁有25個唐樓單位

MM條片吹奏到佢雪雪聲, 講到佢唔係為賺錢純粹做保育戰士咁
咁又點 尊重當地文化咪要學
你去英國係咪唔洗講英文 逼人聽你講中文?
呢個真
有啲鬼佬friend識講廣東話
話啲人明知佢識廣東話
都夾硬同佢講英文
要平你去SSP
歐洲唔少住宅樓齡閒閒地一百幾十年
因為你唔知咩叫做歷史文化底蘊同埋社區氣息
香港就好似whole咁,任何國家都可以入嚟做生意,啲人又會迎合其他人.
中上環新嗰啲單棟納米樓閒閒都2、3萬蚊一呎
點會平過唐樓
港島幾百條街,一條街十幾個單幢
你出一幢就想推冧個價?
跟據往績,從未見過拆完再起會平過原來單位

啲仆街起少兩個環保露台都偷笑啦
我講成個香港市場
想港樓去返一個收入中位數都買得起樓既水平
係要加速市區更新
拆撚哂七層大廈
起多d好似必嘉坊咁既項目
講真 咁早開始買唐樓一開始應該真係有愛
如果純炒樓十年前求其買新樓半新賺得仲多
不過過去十幾年樓價升至咁都賺到笑
其實可以無衝突
佢鍾意唐樓係事實,發展生意賺到錢都係事實
難學就係藉口?
同埋d expat 鬼會理香港點咩
好似你去泰國咁 你都唔會太care佢政治
佢無落井下石已經算係咁
笑左 你以爲地產商係慈善家呀
佢地唔會控制供應咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞