上環居港27年洋人愛收藏唐樓 擁超過20個單位唔賣為保育唐樓 租住太平山街舊印刷廠

161 回覆
288 Like 14 Dislike
因為唔係納米樓+裝修完靚過好多香港樓

實用度高,同埋太平山街行去中上環都近,成個環境都係victoria city果種feel
你呢個係一個好理想既想法

我只可以話你知,就算剷平成個港島,個樓價都唔返到去,你估地產佬手上無地咩,無盤係手咩?
你認為佢地會恐慌性出貨去隊冧自己咩。

所以收唔收舊樓,重唔重建跟本同樓價無乜關係。
係呀鬼佬買番黎舊錢翻新保育就最衰啦
應該由得佢比玄牛收完重建先叫炒起樓市嘛
屌你老母
因為細 有錢鬼唔想住新樓 但香港既新樓係貴到離地
收購重建有咩問題?窮鬼思維
強拍佢咪得囉,咪阻住香港起豪宅
個問題係你唔係揸住成幢好難玩
你可以整到個單位好靚

但行上去條樓梯周地垃圾煙頭老鼠曱甴你控制唔到
淨係有白卡行過入去係樓梯屙督尿都
跟住d電線又條條fing

單位入面仲要擔心樓上漏水之類
如果樓上爆屎渠/外牆滲水都幾撚煩
因為你控制唔到

當然如果成幢你揸住呢d全部唔係問題
直接一下全部執晒搞掂
依個講法幾冇語言學常識

語言冇最難 只有你本身學緊嘅語言相性好唔好
例 有日文 漢語底 韓文易上手

相反地睇Amanda S.
佢同樣地都好鍾意香港
真係好有心學廣東話,同埋啲廣東話真係越講越好

可以睇佢2020嘅旅遊節目
https://hkopentv.com/episodes/%e7%a5%9e%e5%a5%87%e6%97%85%e4%bf%a0-%e7%ac%ac7%e9%9b%86-bw01350/
歷史文件
俾你起足100層,劏到1層50個單位,香港地產商都唔會平俾你啦on9仔
大家都說這裏的裝修費200萬元很貴,其實是因為我樣樣都要最好,但一般唐樓拆牆、改水電系統再加普通設計和傢俬,10萬元已經可以。若果要求間隔刁鑽些,用料靚些,則要花上50、60萬元。

2011年要成200萬裝修費
咩叫劏比熊貓 袋鼠?
呢兩間公司會租黎做咩?
講緊d南亞外賣仔自己租
鬼佬係咁
寧願買唐樓 再重新用天價裝修
因為地方夠大
即係800萬買到 600呎新樓
佢唔要
走去用600萬買600呎唐樓再用 200萬做裝修

印度人 鬼佬都係咁
唔知話佢地窮定思維唔同
共產黨恨不得連根拔起殖民地式風采情懷
鬼佬比支那人appreciate香港獨特的歷史文化
同埋鬼佬圈都好信自己人
佢地朋友黎到香港人都只會聽返自己朋友講去買唐樓之類。
除非娶左香港人 先會走左去住大型屋苑
1.無官方系統去學 唔會有廣東話文化協會 N12345 ABC12考試 得d書仔同youtube片自修 連自己咩程度都唔知
2.根本無標準 拼音系統又政府又學界N咁多套 講出黎既同寫出黎完全唔同仲有部份廣東話有音冇字 連打字都打唔出黎
3.成個城市配套就係標榜cantonese never needed to speak 咩都有雙語
4.不及日韓語文化果種輸出 又無普通話實用人口多機會多

除左polygot語言愛好者以外既人真係地獄級難度(包埋讀寫)
對香港人黎講既比喻應該係同叫你實戰去冰島同當地人學冰島語差唔多
你覺得好似香港咁樣碎濕濕拆啲唐樓重建就解決到供應問題

唔知話你天真定On9好。

The Forest咁樣,供應多咗幾多?花幾多時間收購?
根本九牛一毛

要講到增加供應,你睇下以前嘉湖山莊咁樣大大忽發展先稱得上增加供應。
而唔係依家咁樣由地府到地產商都響度唧牙膏慢慢賣。

依家啲盤起完都唔等於市場買到,係鐘意分咩一二三期,跟住再內部認購俾啲皇牌經紀之類,淨返啲貨尾俾啲平民鳩搶。

咁樣唧牙膏法仲話增加供應樓價會跌
由政府取消一手空置稅開始 就知樓價唔會跌
而家已經冇哂反對派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞