蒙古咁大片土地被割讓出去真係好心痛

123 回覆
23 Like 120 Dislike
可以咁講又唔可以咁講
英國想食西藏 俄國都想食
英俄又簽左條約大家都唔可以食

另一方面西藏想借英俄勢力抗衡大清/民國
唔係一直。只係乾隆之後,清政府嘅管治慢慢衰退姐。
1. 康熙下令將六世達賴解送京師,中途病死。
2. 雍正詔書授權颇羅鼐總理西藏事務。
3. 乾隆查抄羊八井寺,下令將噶舉派紅帽系十世活佛却朱嘉錯骨殖,分掛前後藏及西康各大寺院,以為判國者戒,並禁止紅帽系轉世。
清政府係有控制權喎,點可以話係聯盟?
其他仲有好多,有興趣慢慢研究啦。
南極唔知有冇三千人,樓朱唔送了
個時嘅蘇聯唔係宜家嘅俄羅斯
因為49年共匪贏咗囉,依個世界係講拳頭唔係講道理
當年大清東北洋艦隊未打嘅時候都講到自己好勁世界第一

睇歷史 蘇聯其實冇乜打贏勝仗 對大國
鋼鐵洪流呢個名詞係因為佢當年坦克裝甲車戰機數目多

當年北洋艦隊都係數目多 排水量大 武器精良
點知一同日本打又係露曬底
D軍費俾人貪曬
空彈黎

一日唔開打 一日都唔知係咪真係有料
指揮官能力又係一大影響
唔會廢過當年嘅中國囉一定
蒙古仲要內陸國家冇航運冇水產
邊有石油
全部都係高硫煤
所以民國時期先殺滿人
滿人驚死就改中文名
而家抵滿人滅族
北洋政府打爆俄羅斯你又唔講?
係呀,我意思係地多無用,入面有資源先有用

蒙古當然無石油啦,有就唔會咁窮啦
澳洲其實好大
全球第6大
人地憎到你中國人入骨,你一入侵人地同你死過
其實冇滅族
係改左漢姓啫
未聽過因為要做緩衝所以獨立會好d 咁弱智

自己拎住就算殖民都可以自己決定點部署,唔會好得過唔係自己咩
請睇上文下理
當初清末各省搞獨立

西藏就喺嗰陣玩埋一份
好心痛????
間野你有份ga?間野當你係私產, 間野食左D"私產"當生菜, 你可憐奴役緊你既奴隸主
漢人係聽話嘅韭菜
如果唔係清朝後期點會有咁多漢人移民東三省
全部都係清朝政府有批准㗎
果d荒地黎
無水無田無資源無石油 又唔適合住人
一大片沙漠 搵鬼要😪
基輔都打唔入仲話攻入北京
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞