蒙古咁大片土地被割讓出去真係好心痛

123 回覆
23 Like 120 Dislike
1969年蘇聯打入北京一定易過2022年俄羅斯打基輔啦
香港咁先好
方便炒樓
西藏係俾中共入侵打番來架
當年中共出動轟炸機殘殺四川青海同西藏的藏民

尊重D宜家應該叫佢國家做圖博
大把因為要做大國嘅緩衝所以倖存嘅小國啦
泰國咪係
殖民時期英(英屬印度)法(法屬印度支那)用泰國做緩衝避免邊境衝突
沙俄時期一直都係靠人海戰術
到廿一世紀呢招係垃圾

你好似搞錯左d 野,主動放棄vs 互相爭奪既緩衝區係有分別
台灣都係得幾十分之一拎黎住人啦
唔通一個國家100%開發比率咩
而家蒙古國領土喺當年係互相爭奪呀
大清倒台之後 蒙古勢力有自立過一陣
但之後俾白軍 蘇聯 民國 互相爭奪
中國而家好聽啲先講話係主動放棄啫
其實係唔夠人爭
但係蘇聯方面又唔想直接食曬
所以咪保留做緩衝
唔會百分之百
不過只係代表俄羅斯
係垃圾地方啫
果陣係中華民國
同埋二戰後民國都比美國佬水左
同埋唔夠人爭同緩衝都係兩回事,不如唔好夾硬將d 概念屈埋一齊黎講就當合理好唔好
冇滿族就係滅族
消滅滿人基因已經冇可能做到
西藏佢玩和平,點樣獨立?
我有寫民國
民國1921年徐樹錚撤退之後已經冇實控蒙古啦
雖然一直話自己有主權

1921年蒙古組建立憲政府之後外蒙前景一直係蘇聯控制
而蘇聯亦都一直係當蒙古緩衝
只係食左有價值嘅唐努烏梁海

最後雅爾達會議英美同意蒙古維持現狀
再迫民國硬食
唔係咩主動放棄掛
雖然滿語滿文都接近死亡
但無可否認不論普通話定國語都係滿化中文
好聽就融和
但我覺得係互相消磨大家嘅文化
相比之下漢人先係嚴重損失果邊
起碼當年係滿人自己選擇放棄滿文
而漢人今時今日結婚都仲著滿人衫
仲唔識以清朝為恥
所以咪話唔夠人爭同緩衝都係兩回事囉

我講緊唔會有人主動放棄黎做緩衝喎

民國明顯係比人迫佢硬食,你自己都識講
咁蘇聯留住蒙古係為咩先
咪就係緩衝

唔係得民國一個持份者嘛
蘇聯唔食的主要原因係,蒙古真係好 L 窮而又唔算有戰略價值,除非真係打算食哂成個中國(例如大日本帝國),否則食蒙古係無意思。

換個角度,就算呢刻蒙古想加入中國,我估中國都未必肯,因為呢種國土只係國家的負擔,對國家收入沒有甚麼好處。等於美國夠有軍力食哂成個墨西哥,但佢唔會咁做一樣。
我講緊無人會主動放棄黎做緩衝呀
關蘇聯咩事?本身個地方係清國到民國架

就算退一萬步,當關蘇聯事啦,佢都係受其他勢力壓力先唔食,但要記住,呢個比喻同我講既根本唔同,蘇聯係想搶人地方,本身唔屬於自己

但民國係接左清國退位既正統,係清國版圖既繼承者,分清楚未

不如唔好夾硬拗好無

無一個國家會特登主動放棄一個地方黎為左做緩衝,只有因為爭奪或壓力挾迫唔情願咁放棄,呢個先係重點,ok 嗎
其實係英國自己on9
前排有人攞個中俄領土爭議出嚟講
中國政治系教授話,叫俄羅斯畀返地方唔實際
因為搶咗人土地,照常理都唔會比返人
咁記者問佢咁點解中國要攞返香港
教授話香港係英國塞返畀中國
新加坡
認真唔識唔好鳩up 蒙古國好多煤鐵石油 只係賣唔到出國際市場 因為上面係俄佬唔缺資源 下面係中國又唔想賤賣only

第二蒙古國個種沙漠化其實真係好易解決(除左戈壁天然沙漠)阿爾泰山以北都係可以種到地 只係因為過度放牧先搞成咁 所以肯比錢種下樹就解決到
ok
師兄唔好咁激動
普通話係蒙化古漢語
同俄語更靠近
ching 語言學大師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞