蒙古咁大片土地被割讓出去真係好心痛

123 回覆
23 Like 120 Dislike
呢點真
除非靠戰爭,例如一戰德國嘔返阿爾薩斯同洛林
原理同法荷德之間特別整個比利時膠國出黎一樣
緩衝國係想保持均勢
起樓 炒來賣
英國本身拎香港都唔係當自己領土,只係為咗有個據點做生意,如果俾返香港中國可以換取更多生意利益何樂而不為,事實上英國早喺70年代前已經唔想要中國,只係之前佢地打算俾中華民國,民國輸咗之後就打算睇定啲先,到67暴動後就知道一定keep唔到,正式決定會俾中共
新加坡都唔得啦
德光島比得人住架咩?

我諗只有梵蒂岡同摩納哥先有100%開發率
比利時因為咁樣先有
緩衝國可以避免自己派太多軍隊守邊境
中蘇境咁長
比利時係英法荷德之間的緩衝國, 19世紀避免太多軍事衝突, 係主要法德兩大國默許下自荷蘭獨立
賣埋中華民國呢個point第一次聽 幾時嘅事
45年山長水遠都要入嚟受降
問題係當年中共都文革緊
嗰陣韓國仲自封係華夏正統。一切官僚系統、制度、服飾都依循明代,國家年號私底下一直用崇禎直至19世紀末日本消滅韓國政權為止。
https://www.youtube.com/watch?v=2wijN_mDGAE
3:30
講緊二戰前已經有諗過唔要,只係未搵到岩時機
無水源係咩時代都難發展
呢個真
清朝倒台後試過獨立。
出兵搶返撻地返黎囉
有地有撚用咩,年頭先有新聞講經濟仆直D人上街示威
英國計過,淨係保留界限街以南同港島,冇咩價值。唔值得因為咁同大陸反面。
唔會打啦, 老毛咁撚醒, 一定係走欺善怕惡路線
啲地無咩用架 草都無條
呢張圖既文字風格暗示左 D 野
成個支拿裂開30份最好
自古以來中國領土,支持派兵收返
1910年代割新界同割香港差好遠
割新界代表英國暫時唔再需要新界做緩衝區
但維港同太古船塢仍然係有戰略考慮

至於三十年代嗰陣直程只係內政嘈交 其中一方想賣走香港主力發展新加坡
最尾亦都係咁香港防務遲咗十年先開始起

不過打完仗就唔同講法了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞