[Mnet] Queendom 2 綜合討論區 (8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
你上面#549個回覆都有講,bg正常鏡頭少到
但真係會冇正常鏡頭咩? 你係咁易塞D廣告比佢賣下
影下佢地互動乜都好啦 都係嗰句 你要比airtime唔會冇
我冇否認佢地成績唔好 但mnet個剪接係咪真係冇影響先
但係頭兩round成績真係同airtime無關
嗰陣未播出街就比完兩round比賽做最尾
三公心理輔導又出埋嚟幫你 都仲未夠自信
點樣仲剪到underdog逆襲feel
頭二定頭三集? 其他人互動個陣有影到BG尷尷尬尬坐係度
跟住訪問佢地話自己好摺定唔知咩, 所以唔出聲? (好似係, 唔知有冇記錯)
綜藝呢d野要靠自己表現先會多鏡頭, 係咁現實
廣告 my唔係同孝琳賣左啤酒喇咩
逆唔逆襲我舉例啦,唔洗死執個字眼
我由頭到尾係講緊無可能得一個剪法ga,唔係話要你跟我咁剪

另外,sinb都比人剪到變惡女啦
你可以話佢講野真係引人誤會,等同你可以話BG真係冇存在感;
有d野artist本身表演有影響,但更大主宰既一定係導演
Sinb個剪法攞明係抄swf gabee剪法
有睇嘅韓國人都知 根本無人會誤會
Theqoo全部都係話好笑

當performance同綜藝都有其他隊做得更好時
依家最直接就係賣慘情拉同情票 幫佢地入決賽先
係賤格 但真係有用過比啲咩互動 廣告時間佢地
你諗下其他隊現場觀眾第二票會唔會因為呢啲airtime投bg先
作為Fearless都要認
BG可以講係全場最少平時出鏡機會既團
你睇佢地舊年逆行狂上綜藝都無咩經典場面走到出黎就知今次QD2都係咁樣
可能在場已經緊張同好多野諗,之前一路俾公司廢困擾,開始錄影前後又中肺炎
所以根本俾唔到d咩野畫面人地幫你剪,因為根本無做主動
嗰兩round包艇雖然係賽制洽鳩佢地少fans,不過佢地的確除左坐響度愁之外都無咩反應可以俾到人talking point
講真玩QD對細公司團最緊要係曝光同多d人識,ment搞個BG慘情劇本出黎等人討論吓已經算俾面
Wjsn個舞台設計好好 值得第一
其實今次三公,我覺得三隊都有出事,只係程度大小
個人:宇少》VIVIZ/KP

宇少個舞台,成首其實都幾好既,Concept揀得好,只係個結尾真係趕到勁似睇果D煙花匯演,有條友中途Miss左唔記得放,去到個結尾個十幾秒就唔好浪費,一次過爆哂佢咁成個舞台勁多野,勁多人,勁多道具,最後Sharp Cut 高音位上唔到其實都合理,因為已經實在編到太高音,唔唱都又唔係太大問題,最緊要係舞台效果出到

VIVIZ又係再一次出現一個問題,呢首歌我認為對佢地黎講跳唱真係有難度,Eunha個Pitch因為佢既發聲共鳴位置加上跳唱氣唔夠而有D不穩,Emiji個Pitch都係飄,而且大部分又係獨唱,比較少合唱既部分,跳顧到,唱就真係差左D佢地其實可以參考下TaeTiSeo

KP,睇節目訪問以為佢地明白呢首歌既意思,但原來係佢地眼中,個樣兇狠D同Chok就係等同有自信 The Boys係表達女仔要有既自信,去吸引每一個人既目光,由佢地既一動一唱去帶動觀眾們既注視。
首先,個Opening Setting 我唔係好Get到想點其次,佢地每一個都好用力去跳,但係我覺得佢地大部分人過份用力,無論係跳,唱,表情。尤其有某幾個人係過份Over,當一個團表演,每個人表演既力度唔一樣,成個表演就會好易唔平衡,呢個係團體大忌。
分開黎講,永恩同光既跳唱最到位,如果表情收一收更好。而且表情係有真做得最好。成個形象其實最好係馬面,但係佢跳唱實力的確 有一個人係跳唱表情全部Over,我唔開名等大家估 每一句D Pitch同Beat都Over
仲有,KP已經有9個人,點解重要咁多Dancer?去到Ending,Dancer多到淹沒左佢地,個鏡頭又Take得唔好。其實你地都係想觀眾認識你地,好地地9個人做好個編舞,比PD Take多D大頭唔係更好咩? 佢地由頭到尾個Stage都好多人,咁不如ENDING表演壘羅漢,最好你地個個好似女皇咁比Dancer捧住
最後想講下采炫,希望你去做多D運動練下氣,我真係好少聽過有人第一句就唔夠要換氣唱

照你既講法 唔係應該咁排咩
宇少>VIVIZ>>>>>>>>>KP

我覺得宇少最後想表現嘉年華既感覺,先咁樣編排。主要問題係mnet啲鏡頭影到好亂,但其實現埸效果應該幾好

另外,queendom入面講用dancer有問題,真係……
有邊隊冇用
其實我都同意宇少都有問題
由佢突然停低扮公仔比後台ready做飛人個下
個氣氛係直線drop左
然之後中間飛起個2個竟然係dancer
成員竟然係側邊飛
中間又多人 總之個感覺就係好混亂
明白佢好想加好多元素落舞台到
但中後段我覺得係個節奏錯左
所以唔覺得宇少係講到咁天上有地下無既感覺
Overall係好 但唔係真係好到無野彈

宇少個舞台,成首其實都幾好既,Concept揀得好,只係個結尾真係趕到勁似睇果D煙花匯演,有條友中途Miss左唔記得放,去到個結尾個十幾秒就唔好浪費,一次過爆哂佢咁成個舞台勁多野,勁多人,勁多道具,最後Sharp Cut高音位上唔到其實都合理,因為已經實在編到太高音,唔唱都又唔係太大問題,最緊要係舞台效果出到

頂 睇漏咗句
原來你係應緊我
即係我冇聽錯啦
Ok
點解係VIVIZ/KP既原因
首先,其實KP成個表演既節奏係可以既,而且佢地想將少時既歌做一個完全唔同既Cover,編舞係比較亂D,但係佢地有盡力去創造一個自己既The Boys,即使首歌係Fans揀比佢地都好,要做一個有自己風格既Cover既舊歌唔係一件易事,相對VIVIZ係自己岩岩出既歌,其實難度唔算好大。
其次,VIVIZ其實係小女友子團,佢地係表達首歌聲線上既配合都係未夠好,同埋Bop Bop既開全咪真係同以前有幾大落差,呢個我係有D失望可能未聽未修音版本
相對KP,組隊時間好短,其實佢地未係好熟悉每個隊員既聲線係點配合,呢個係可以接受。如果我有機會編,Lead Vocal既部分 我會比多D有真同Yeseo唱,Main既高音會加埋永恩唱,同兩個采炫一齊唱,Rap既部分比光Lead,韓C做Cover,小婷主力跳,小婷就係幾岩呢隻舞,因為唔需要太強既力量!
綜藝擔當
點解成日都講bg fan少所以輸,現場觀眾分數佔最多,每一隊入場嘅fan都係一樣人數,同埋係喺官咖搵人,要出示自己有應援過嘅證明,中立票有泰妍fan+功能組別

每個觀眾有2票唔可以投晒同一個團,正常分配:老婆 1票 好學生1票,所以應該唔關fan少事?

除咗孝琳 kep1er其他人氣尚算平均
viviz: gfriend餘熱
宇少:2線守門員
本月:海外紅,韓國本土差
bg:上年大紅特紅,今年回落返
kep1er:選秀團fan多,首週銷量206596
孝琳:雖然以前SISTAR嘅成績好好,但解散後solo成績仆直,中間加埋學暴爭議更加沉

依家反而人氣最差嘅孝琳一直贏緊...

不過我都認同bg二公嘅排名deserve better,但下次應該有可能top2 原因:
4月21播二公:mvsk排名低到上熱搜
4月25 三公錄影:三公嘅表演內容,應該會有好多人感動
加埋睇到有人話將第2票投比bg對自己團最穩陣因為覺得佢哋唔會贏
啱啱先睇完上集
宇少真係好正喎Pantomine比人感覺係
Intro開得靚,突然d人消失,之後打開個幕Surprise曬觀眾
轉換場境唔會冷場,節奏快慢又掌握得好

唯一缺點真係得吊帶舞個part, 除咗苞娜之外其他3個好似傻仔咁係度轉

Full Cam真係影得好好睇
https://youtu.be/6ROuVY7Dagk

咁你真係要聽未修音版喎
修音版mnet根本係玩鳩vvz
Eh…umji 2個版都幾差下喎
個分別唔剩係在本身發揮上
(我亦冇話佢地發揮冇問題)
而係成個觀感

umji打兩下鼓鼓聲直程冇埋
唔係修 係冇呀

仲有d大細聲搞到好cringe
有d位就幫佢修 有d就出真咪
但係修同唔修冇統一標準可言
如果你話佢嫌大/細聲劃一修同一個volume都話

你聽下出街版 d音量統一咩?
寧願你全出真咪 起碼有實感d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞