[sheshe] 所有感情問題一律建議:珍惜生命 遠離直女 (43)

1001 回覆
17 Like 16 Dislike
一定係 除非唔係
留名先
其實我想幫啲有同樣煩惱既妹妹(中學生)
當係有個明白佢地既同路人傾下計
不過,暫時都仲係報紙佬話「據了解」
佢地連死左都得唔到承認
Same 如果有人明佢哋 或者佢哋見到啲成功例子 可能唔使行到呢步
唉rip 其實一啲錯都冇
sheshe中學妹妹們,如果想搵樹窿 @furrybabies
我唔hide啦你地未必有account
利申唔係老師社工 純粹一個肯聽下你講既姐姐

徵友免問
其實歧視度度都有 不過亞洲國家真係好嚴重 對男女家庭觀念殖入太深

我 細過接受基督教背景成長 過程都經歷過好多自我懷疑 好多次離家/爭吵先可以令屋企人接受我的性取向

唔明點解作為同性戀就要不斷解釋我性取向 滿足佢地所謂對同性戀的"好奇" (而大部分都同搞嘢有關)
唔明點解鍾意一個人又會被人叫落地獄
唔明點解要扮直

直到有一刻醒覺先知自己介意人地目光做乜
自己唔接受自己=自己唔尊重自己 又何談他人去體解你
香港真係harsh 不過校園bully 應該日韓更恐怖
唔係要比較 不過至少年青一代可以慢慢表達

我地同性戀愛人要比人勇敢 要比人堅強 仲要比人有耐性
所以路上有伴支持好重要
可以由pride day pink dot or local lgbtqs shop support 起
同雨傘一樣 你唔為自己企出嚟行第一步大聲訴求 你唔會知道原來會有2百萬人同你內心想法一樣

我前幾日去Petticoat Lane aka hk gay club 個老板同我吹水 佢話: 其實自己係club 入面唯一的straight staff 同時係法國的同性革命係第一個straight 的代表, 每次有gay 想溝/性騷擾佢 佢所有queer朋友都可以為佢出頭 解釋佢係straight 對男人無興趣 但點解個道理調轉就咁少人明

love is love 永遠唔係性別 係human being
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞