樓上屎塔漏水,遲遲唔搞,我業主又唔搞但又唔肯放我走

222 回覆
203 Like 8 Dislike
租客係一定惡過業主
食你三兩皮按金, 執返正間屋遠遠唔止呢個數
佢玩到咁串都唔使客氣啦,開名啦魚死網破
點睇都係業主違約先
水浸漏屎水都唔係一個合理嘅居住環境
搵地方搬再claim返佢酒店錢同搬運錢好合理
樓上就可以claim佢damages但要啲時間
管理處幫你停左佢鹹水外,都冇乜嘢可以做到
唔通唔俾人喺屎塔屙屎/唔俾人沖廁
無錯爛嘅野唔係佢可以管嘅範圍
但租客臨時住所錢一定係同業主claim
業主再同樓上claim返係另一件事
樓豬我話你聽咩叫合理。。。

首先業主租比你層樓,一定要合理地附合衛生安全,先住得人,唔係話唔係佢維修責任佢就唔洗理,係你唔理邊個維修責任

你而家即刻通知業主,層樓已經唔附合安全衛生唔適合居住,而家要搬去酒店,比兩星期佢維修,其間可以比佢入去工作

你會claim佢:
1. mobilisation, 幾千蚊搬遷費 etc
2. 兩星期酒店錢
3. 洗衫等等 damage

如果兩星期唔fix, 你搵地方長搬,鎖門唔再比人出入,當然唔再交租,蝕兩個月按金,等間屋慢慢浸屎水,叫佢搵執達吏收,同佢攬炒
有冇波邊睇?冇就食自己了
高手 學到野
應該要負責返間屋保養維修<問題係出事來源係你樓上單位唔係你住緊間屋
漏夜走老
聞住屎味人都癲
一般租約係要寫番業主有責任維持間屋既完整,結構等等既野,唔係就係違約,就可以退囉

係樓豬咁淋先比人咁樣玩
唔係
而家係你業主fulfil 唔到租約嘅野 (一間你收樓時係正常嘅屋+業主負責維修)
你直頭可以唔交租攞返齊按金走人
你提早完約導致業主嘅損失係應該由樓上漏水條撚樣負責

在情在理你都無可能繼續住啦
就當聽日樓上即刻整好
你成屋比屎水由頭淋到落腳唔通繼續住呀?
業主維修呢段時間唔通你仲繼續交租比佢咩
告管理處?咩ground?
你仲可以不斷係連登幫佢宣傳個租盤
記得搬好野就有啲手尾自己落鎖鎖好度門,一日未完約佢都唔入得去
報上東張西望….唔多人知分分鐘比人屈
香港唔少人賤過狗
有無家居保?claim左先
師兄勁

我唔熟
想問下點樣可以拉埋執達吏落水收屋
今日下晝收到佢msg
佢都冇話收到我email
就無啦啦話搵咗保險
保險會搵公證行黎睇問我今日得唔得閒我屌約即日
最好笑係5月頭個陣問佢有冇保險佢話有但唔包我呢個case
E家又話會睇埋我D財物損失
但重點放唔放人都係唔講
好多人都話正常都放人唔會浪費時間
所以我呢個case好奇怪
你大聲d,同埋睇清楚有咩條款岩用,例如樓上都有講要保持合理居住環境,佢一味講死約無用的,兇下佢有咩叫佢同返個官講。

其二,漏水影響你財物,照道理應該係claim上層,業主公證行好大機會都叫你claim上層,因為不是業主疏忽。
自己搵公證行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞