樓上屎塔漏水,遲遲唔搞,我業主又唔搞但又唔肯放我走

222 回覆
203 Like 8 Dislike
會有啲長篇,辛苦大家
話說4月23號開始我見廁所個天花燈滴水
就報咗比業主同管理處
咁管理處上到黎睇
一打開個假天花一大桶水咁倒落黎
搵試水紙試就話咸水
咁業主個陣就打去搵管理處傾話要停咗咸水先
第一日成棟停第二日開始就淨係停我樓上

咁頭幾日係有好咗冇再係咁滴
但4月26開始又再滴過
仲開始不規則係唔同既地方滴(我估天花儲咗好多水)
咁我又搵管理處上黎睇同埋報比業主
睇完都係咁既結果,一開天花一桶水倒落黎
同埋話冇開返上面個水制
業主就話追緊管理處出信叫樓上整

如是者又幾日
我係廁所既野包括未開既廁紙都起鹽
廁所天花就時滴時唔滴
直到5月4號我女朋友一朝起身返工
入書房拎衫換既時候一踩入去就踩到一攤水
就即刻叫醒我問我係咪尋晚倒瀉水
我話冇
大家一齊入去睇個陣發現原來天花出緊水
仲有幾個水泡係到

下面D衫同褸都中哂,因為我係用開放式衣櫃
我地即刻叫管理處上黎check 同take record
同埋影比業主
管理處睇完都係話係咸水
嗰陣已經心諗屌
管理處走咗我地打算拎開D野先
先發現地下原來一早水浸

啲袋、鞋、printer底等等都係濕哂
原來係牆角一直有水keep 住流
跟手又叫管理處上多一次黎睇
都係咸水
我跟手唯有將所有衫掉哂上床先
呢個時候我再通知業主好撚大獲
我會claim 返同埋間屋我已經住唔到,已經冇位行同埋冇位瞓要搵地方暫住

業主覆我叫咗管理處盡快覆點follow up
話管理處工程部係我上面兩層check 緊
同埋叫我等佢兩日去搵律師搞
由呢日開始就係惡夢
我差唔多日日都要返去睇下有冇再擴散
同埋因為D衫已經污糟咗
我只可以不停去著個日咁岩係洗衣機洗完乾埋既衫
屋企晾衫既位都冇
到5月6號
管理處話我上面兩層都係漏水,一個係來水一個係去水
同埋睇到我樓上屎渠不停有水彈出同流落黎
我先知原來一直都唔係咸水咁簡單
當時我又再搵業主
5月7號業主搵咗公證行黎睇
check 到係書房新鮮落黎既係淡水
水泡係咸水
廁所入面新鮮流既係咸水
儲咗係天花既係淡水
同時亦幫我record 低我濕咗既財物
跟住上埋樓上睇佢廁所試色水
樓上都話依家用緊淡水沖廁
呢個時候我就叮一聲
唔怪得又咸又淡
一直都係屎水
咁點? 想問邊到整電話?
指甲
跟住我一路咁住酒店都唔係辦法
咁岩又交咗租
同時又要住酒店
變咗我要double pay
間屋就越黎越臭
出水位越黎越多又嘔心
有D直頭黃色
仲開始滴出廳
我keep 住問業主同埋都搵咗agent 幫手搵業主
因為就算死約但如果大家agree 係可以term 咗個contract
我根本住唔到
都唔好講之後如果維修起碼搞一兩個月唔通我日日開門睇住佢
如是者等完業主兩日又叫我等多兩日
再催佢落決定又叫我等一個星期等埋公證行個報告
而我已經住咗個幾星期酒店
日日都要收工拎衫返去洗同埋睇下有冇再多咗位出水
跟住又叫管理處上黎take record 同催上面整
屌你人都癲

無論問律師,agent 定係政府都係話正常都係業主放你走
咁拖都冇用
因為我都唔可能再日日都係咁
我都去睇樓搬
因為我屋企D野一路係到up 緊屎水
仲開始有D蟲仔係到飛
又臭
我有時要係酒店做野又唔方便個network 好差
同業主講佢就一味係到講話死約搞唔到
仲話其實香港有樣野叫租霸
我都好白同佢講
你要claim 樓上我係會配合冇問題
大家都係想好黎好去
我做租霸一陣你掉返轉話我違約我咪好on9
但佢死都唔肯放
咁我問佢會唔會暫唔收我租
我冇理由一直double pay
佢又唔so 我
到最後我同佢講完電話我話比個email 佢record 返
一封email send比佢連埋退租書
whatsapp 佢話比咗email 佢佢藍tick 完唔覆我
東張西望
如果唔搬
我一直住酒店再加迷你倉擺野
條數係我個租既兩倍
幫手推,個post好應樓主個名
業主俾你走係人情
唔俾你走係道理(死約)
都係要氹下業主放你走
如果唔係行老正
到你claim到啲錢都已經唔知係幾多年之後
揾律師claim 3家
業主 樓上 同 管理處
同事用三個唔同原因入紙小額去claim 左佢哋錢先
你業主告樓下係佢既事
你告樓上同業主係你既事
咁我咪單純受害硬食?
佢suppose 應該要負責返間屋保養維修
佢一路唔搞咁我可以點
or 到佢真係搞到時都係再搞著我
樓主好好人 好好耐性
呢個時候唔好貪果少少住喇,自己生活環境,衛生,健康各樣都緊要果少少錢掛?
業主點唔會比你走😂

你話搬去酒店住一排,搵到地方會搬,其間唔會交租,亦會鎖門唔比其他人入,話9之佢屎水浸屋,叫佢搵執達利慢慢收啦

佢驚到瀨屎啦
唔係
唔俾走唔係道理
因為你本身個租住目的係有一個合理居住環境
合理居住環境係裝修可以舊,可以殘
但唔可以係昆蟲屋、老鼠屋、水浸狀態
而明顯目前對方提供唔到
所以係佢違約
想問下樓主係邊一區?
我個fd最近搬左都好似話係佢單位流落人地度……
返工有冇人問你係咪瀨咗屎?
呢個真係要自己搵,公証行當有利益衝突會隨時改變公証報告

利申:試過一次比公証行過咗一戙
同情 加油 好撚慘
裝起d 屎水 對你有益
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞