有冇人後悔後生果時冇去考政府工?

368 回覆
266 Like 200 Dislike
教條主義
有口才有運氣已經係最大的技術
你比著咪啲人咁讀到博士咪又係救護
三大master咪又係做ca
我後悔人生浪費左一半喺政府 如果一早唔入政府又或者一早走出黎 依家可能撈得更好 信左個MRTI 就走左去做政府工係我一世既遺憾
個個成功搵工都係識面試
唔通請人果邊特登請個in 到碌撚咁, 去證明自己獨具慧眼咩
kyc fg都24k...
塞緊車啦,10年啦
最好全部都去做政府工
其實點解無啦啦要貼地
觀點依d係好主觀
點解一定要就基層?
連登仔一定要做最冇技能可言既clerk
你真係睇小eo個位 我未見過eo準時放工

你話departmental準時放工就大把

呢個位 第一個位分得好 第二個坐到bureau就有得升 eoi 再睇能力先上seo

而家好多departmental廢人嚟 把口話讀書未學過 唔係學呢啲 就唔做 之後交畀eo aco做 件嘢係咩 整個excel table 咋

同埋eo唔係department親生 一個eo服侍最少三四件departmental management level 所有 reply email excel words 加落區睇branch meeting 又得閒搞吓talk 唔話要十項全能 最少係樣樣都要識吓 唔係 見個eo能力不足真係唔洗升 下個位 去返department啦吓

而家考政府 考departmental好過eo呢啲呀 最少親生仔 上面管果班都係同樣利益嘅人
連風都收唔到 佢哋每個位唔同department / bureau 一轉位就掉出公海 邊個知下個位去邊
其實無問題架
正如啲on9中國人思想係都要人生仔同交家用養佢
都係好主觀
安份守己la
你估你真係人中龍咩
制度保障左你咋
呢個真係要警世
讀個科唔緊要
但做真係咪制
如果你係個種覺得社會好不公
想話企係道德高地行駛第四權
就諗一諗 點解記者呢份人工咁不公先
靚仔靚女都仲可以話借平台做踏腳石
otherwise 支筆好 走去考政府工好過啦
confirm 左駛鬼出嚟咩
fyi 入私企都要識面試
仲要可能比人炒 然後際遇唔好都可以係垃圾
totally agger
而家靚仔靚女記者都要轉型做content creater 呃 views,樣一般但支筆好的話,入政府做 copywriter 算啦
做到李家超咁都光宗耀祖
林鄭永遠是對的😃😃😃

抹黑義士

殘體支那狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞