有冇人後悔後生果時冇去考政府工?

368 回覆
266 Like 200 Dislike
好多入左政府做既frd平均都6皮一個月
喺private market你唔做到senior manager / director grade都好難拎 6-8皮一個月
6皮你都講緊差不多上到grade頂果浸 6皮賣埋良知 原來個良知咁cheap
你都戇鳩
求其一個AP1, AO1未max都呢個數啦
Check下單 寫下code關良知撚事咩
ao真係求其都執到件
係連燈先講到返工要返到好似elon musk咁
返工袋住糧切下生果睇下報紙先叫返工
你普通職員點會左右到公司決策
疊埋心水考鐵飯碗工好過啦
去黃店逗$38 一個鐘就有良知
有料咪走囉 後咩悔屌你老母on99
AEPO的確包升EPO喎
唔抵得人地有pt44 max?
要扭曲事實踩低人地逃避自卑感?

話你戇鳩都怕你嬲

環保署個網都寫到明要合適先有得升一定會合適?係你覺得定係環保署有寫包單先?
救命啊大佬 柒左就認啦
你so call 一手好牌就係留起consultant行scheme A 笑到人仆街
你話計uncertainty ok
起consultant得罪老細點算?
考牌得罪panel board點算?
考政府E衰左點算?

依家人地一入aepo坐3年就act epo
同一編制下 衰既機會都極細啦

你就慢慢ff 起出面考完牌再過五關斬六將考入政府E
然後兩者都係pt44 ceiling

到底係假膠定點 點解可以咁on9
唔係呀,你答左我先啦柒撚到你

包升?
我記得你啦,比人屌完一輪先話自己唔係行內人
而家行內人話你知正常3年已經act得epo
唔好話咩冇白紙黑字寫明包升
而家內部就係咁既情況
你話係就係咩?我夠話自己係環保署署長呀
咁你繼續自欺欺人
柒撚到又係到屌住走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞