有冇人後悔後生果時冇去考政府工?

368 回覆
266 Like 200 Dislike
真,大把做得野社會精英唔係私人市場搵大錢,要同普通人爭入政府,cls
海關個前途限量叫高級關員
後生做政府工嘅話
入去就一世
非專業人員,想出番黎未必有私人公司請

而做到40歲先想入政府
亦唔係容易
除非體力勞動及短缺的技術人員或者豬頭骨

後悔與否 真係睇人
私人工搵緊高政府10-30%嘅時候
係chur 爆 日日都充實
年尾出雙糧+ 3至4個月bonus 果陣
邊個會望ACO甚至EO 嘅opening 一眼?

總結:睇你係邊人
利申:兩樣都做過,暫時跳出黎好開心又搵多左,10年後無人知
移唔到民
eo 勝在穩定唔驚中年失業 唔洗係私人市場到競爭餐死 人生仲有好多其他野可以花精神去做 返工只係收入來源
無知一問而家Dhousing好似唔係永遠?限幾多年咁?
後悔冇報狗,如果唔係已經40萬一個月,小姓李
非專業
冇sales成份
20k已經差唔多見到天花板
你憑咩代表人呀?
你有數據?show嚟睇下!
無嘅即係鳩up啦!
我話你老母日日俾狗屌都得啦
咁講真你揾5皮好多咩? 出面唔少6位數添
但我唔會自以為是到話其他人廢囉
咁就要睇下咩grade 如果engineer就一定好少少
黃藍是政見
搵錢是良知?
除左housing 仲有mpf政府個份都供多好多
入咗政府 = 唔出去博吓 = 人生就係咁

唔入政府 = 出去博吓 = 但說穿了都係賭

賭贏咗,撈得掂,由自可

但賭唔贏,志大才疏,眼高手低,一世人浮浮沉沉,咪又係人生已完,完得仲甘添
香港地真心痴線
做記者嗰啲都唔知幾時先上到30k
但要求又唔低
香港實有私人公司係人工又高文化又好,但係你唔好預呢類工係佔多數,你唔好忘記全球勞工權益排名香港係零分

識得有人由政府跳返出嚟私人公司,發現不論老幼個個都係OT狂嚟,公眾假期同埋請咗AL都係到做野搏表現;咁樣嘅生活,可以頂到幾多年?

當然做政府好難跳出嚟,除非你做到超高級,否則政府經驗對於你搵私人工無咩幫助,更遑論移民搵工

簡單嚟講,如果你一世都住香港,做政府實無死;如果你有計劃移民,就辛苦自己少少做一陣私人工
咁你係咪每3年一定加到12k先
2017-03-27 抗議匯豐銀行不動聲色裁減IT部員工

香港銀行業僱員協會收到匯豐員工表示該行後勤資訊科技部(IT)有員工收到即時解僱信,同時亦確定該行會對後勤資訊科技部(IT)員工進行進一步的裁員行動,表示深切遺憾!

入政府做文員都好過做IT ,中年俾人炒
冇,接受唔到自己係當打之年打廢柴工
電視廣播 (00511) 旗下無綫電視的無綫新聞TVB NEWS流動應用程式,於5月3日凌晨時份接連發出內容異常的推送通知訊息,無綫電視獲悉警方拘捕1名本台員工,涉嫌干犯不誠實意圖而取用電腦案,事件交由網絡安全及科技罪案調查科接手調查,無綫電視對事件暫無補充。

頭幾年即使唔同科
大家都Junior
都係搵一兩萬
未Feel到個分別

到接近30歲
就發覺乞食科升得慢好多
有咩唔洗專門學位執照又搵錢快既私人工介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞