換混能車 對抗油魔

328 回覆
4 Like 48 Dislike
Vezel囉...
C-HR
係呀 上年買嘅全新
巴打有咩評價
行車係咪都算靜
內籠舊唔舊
bZ4X日本都無得賣, 租專用
琴日揸左朋友部note epower幾粒鐘
行車好靜 加速唔錯 操控感都好好
堂呔零感覺 ,車廂空間偏細 尾箱都偏細
整體黎講係一部好車
佢Pirus C喎車型唔同邊有得比
日本有得買Subaru Solterra, 一樣
Honda舊個套IMA hybird只係輔助起步同加速一直著住引擎更係食油,新個套ehev同toyota個套設計差不多但舊電容量大d同超過80km/h引擎先會介入,理論上行高速多會慳油過toyota套hybird
其實好好揸,我買果時同個朋友一齊去試依部同jazz
試完行出車行門口都話note好過jazz
新stepwgn 2022 行貨有hybrid賣
某代理:又要搵車代sienta膠,仲有邊部繼續行萬年vvti呀
上代ehev得7座今代無講,有興趣買上代千5 8座4驅
Toyota係最複雜, 引擎同摩打兩邊喺任何速度都可以推車轆
Honda eHev其次, 引擎只有中高速先會直推車轆, 其餘時間只會發電
Nissan ePower最簡單, 任何時間都係摩打推車轆, 引擎只會發電

夠電同低速嘅時候Nissan最慳油, 但係一上中高速就收皮
Honda 80kph以上定速巡航最慳油, 慢速就中中挺挺
Toyota就咩速度都係平平均均咁
4驅? 上代Stepwgn套四驅係Viscous Coupling嚟
人地俾雪地甩身用
簡單嚟講就係你頭轆真係跣, 後面先會有力
龍sir啱啱尋日嗰集龍sir學堂就係講Toyota混能,個機能係複雜但機械上原來都算簡單,真係學到嘢

https://youtu.be/faqTGBo1JQc
龍sir講得好到位, 但係漏咗一樣冇講
新嘅LS500h 同 Crown 3.5 Hybrid嗰套新system係有擺多個4AT喺後面, 成功製造出地表最複雜嘅變速系統
比部golf玩完後,換左model y,但原來都係比車玩。每個星期去邊,都係諗邊到有得差電先。部車無電要排差電,又要諗定個段時間做乜好。真係諗番都麻煩。係,油錢慳左,但時間精神比揸油車煩左好多。揸車想開心,但係無私家電位下,揸電車一d都唔輕鬆。

最後差唔多原價放左比親人,換左note epower。力水空間配置就完全無得比,無電椅、無天幕,但部車揸落比model y更似一架車。係大家都無呔感下,note 好灣過model y, 有番揸車嘅感覺。
我都係 Tiguan 2.0,已經盡量行 highway,唔大腳,加埋入 -$5 油都要 $2/km
不過我一星期都係用兩三日車無樓主咁傷
我都睇緊 EQB .... 睇下車尾有幾Dog Seat....
Note 細部咁多唔同玩法……
其實 Tesla 俾錢用 SC /去到有電停車場順便俾錢差下問題唔大,當然屋企無得差就心理壓力較大……
冇自己叉電樁 or 屋企附近冇SC場其實真係唔建議揸電車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞