P牌仔買二手車

85 回覆
3 Like 20 Dislike
岩岩新牌,想出部二手車操下,求指點

Jazz GE6 2008 10萬咪 3-4首
牌費到8月
約25k

Mazda 3 1.5 2010 9萬幾咪 2首 7速加減
牌費到23年2月
約28k

泊爛地$1000,打算揸1年左右甩P接近平手離場,買架1500cc 5座操下手車

本身諗住Bb, Cube, Tiida, sienta,但最後因為價錢差唔多 大機會買上面兩部 2選1(Mazda 3深灰色外殼新淨幾靚仔

有呢啲背景下大家會揀邊部,又有無其他車款推介下求屌醒
P 牌操車一律建議100仔
Ge8,好易上手,同埋維修保養又平,唔好彩有野壞既話整都係有限錢
Mazda 3 1.5 2010 9萬幾咪 2首 7速加減

7咩速, 係CVT模擬7速
講到口臭啦, 咪L買未有Skyactiv嘅Mazda
新手唔識,想知點解唔好
AE
好大路,原本都90%係
依家想知下有無其他好選擇
無既應該岩就拍板
以可靠度計
未有Skyactiv = 平價美國車級別, 有咗Skyactiv = Toyota級別
呢啲價位真係雀屎好
Tesla model3 sr唔使諗
順帶一問成日聽人講睇車要睇車頭精唔精神,底膽有無響,有無漏油
我聽完都唔知點睇,無經驗唔知點先精神,有無多幾句指點下
又黎
你冇人陪你買車嘅就搵上門驗車算啦
GE6都冇乜力,鬼知精唔精神
Agree 搵下hkmi /ipmc 呢驗 無乜太大問題就去馬
渣下咪知精唔精神
踩下先知去唔去,但無咩力 踩極都係感覺唔精神
哈哈笑款好柒
Mazda for sure
Jazz比較細部, 第時換車可能大壓力, 基本上大大都大過佢

Mazda 3算係正常size, 操車黎講習慣呢個size,以後換車會輕鬆啲
Ae110啦
加多小小買tesla 啦
揸一年就放,唔使唸,一定買jazz,一年後都易放好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞