P牌仔買二手車

85 回覆
3 Like 20 Dislike
3到5萬邊有e

呢隻呀嘛, 1.2 Supercharger
E92 335i
Ractis verso
求其買部corolla jazz 揸 兩三萬 驗唔驗都無所謂啦
呢d車咁少壞
皮幾有部wish又抵屌,揸2年拎去一換一買tesla,唔使怕蝕
上門驗千幾太貴,搵個肯上架5,6舊水睇完冇大獲野就算啦
推介你睇下ractis 冇天窗版
2011年打後
盒仔車算係易睇位
外型又算唔錯
加上豐田車冇嘢壞

渣一年買出去都唔會蝕幾千
點都應該搵相熟車房睇睇
佢話佢搵車房睇過,打籠通都得啦
同埋佢話換過嘢,有冇單睇?冇單就信一成啦
有單但唔係原廠你都唔會信,消耗品到手都自己換一轉keep番record
有相熟車房,就搭路買架ok嘅車房車啦
新手最後咪又係搵嗰2間
Nissan note 仔 無得輸 搵D搵左charge喉既盤
渣開香港既路面, 我覺得JAZZ 呢種細車唔錯WO,,起碼D 咩地獄場唔洗咁驚先,, 你知香港D 車位又細又窄
呢隻咪汽油 如果有epower就係水貨
jazz 啦 揸兩年都易甩手
搵部換晒消耗品既 最好有單證明
牌費有返半年以上

睇睇水箱水 夠唔夠
開大冷氣 兜幾個圈
行段斜路 夠力上斜
無水滾 車底無漏油
睇啲門柱 門較 頭冚 尾門螺絲無新舊痕跡既應該都ok
望埋後備胎個位 有無穿窿生鏽
頭尾燈 死火燈落車睇下有無壞
試埋水撥 無問題咪落訂

跟手操到到夠期驗車 咪送去睇下有咩執
早排想買架二手腳車同你揀嘅車差不多。

Sienta, jazz 係易放啲,維修相對簡單,易揾零件。

你預咗第時賣車點都要蝕少少,始終架車會老,首數+1

架車多消耗品換過其實仲好,起碼車主肯保養,例如打南磨,電池,水泵等等
jazz for sure
二三萬果d前期E90應該冇乜靚盤剩,五年前都仲有既
唔使買 Jazz 或者 Mazda, 直接買你想出個部車.
放車又麻, 約睇車又煩, 手續又煩, 睇新車又煩, 買新車又煩.
corolla 141啦

新手唔識車買d唔會壞,多野自己換到既車比較好
corolla少麻煩野,一年返一次車房就夠
同埋4.6米夠晒長,比你慢慢練
ractis verso 同 gk5/ge8 應該點選擇
我都係P牌,最近係車行執左架二手CUBE 07年,換埋油、BREAK皮三萬蚊唔使,上手車主心機車,又幫架車換晒拎、包圍、死氣喉,我連車CAM、電子倒後鏡都唔使買~
夠budget一定GK5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞